Зелени военни камиони се движат по улиците на Брюксел. Войници

...
Зелени военни камиони се движат по улиците на Брюксел. Войници
Коментари Харесай

Трябва ли войници да пазят европейските улици от тероризъм

Зелени военни камиони се движат по улиците на Брюксел. Войници патрулират по Шан-з-Елизе в Париж. Италиански военни пазят Колизеума. А съгласно критици всичко това отслабва качествата на армиите да работят по време на война, написа " Вашингтон пост ".

Взети дружно, вътрешните разгръщания на войски като мярка против тероризма са измежду най-мащабните в Западна Европа след Втората международна война. В същото време европейските армии са изправени пред извънредно доста провокации едновременно – Русия, Близкия изток, мигрантската рецесия.

Уплашени от тероризма, европейските водачи изкараха армиите по улиците след започването на офанзивите през 2015 година И въпреки тази мярка да усъвършенства сигурността, въпреки всичко отслабва силите на армията да се оправи с външните провокации.

Според някои чиновници неналичието на време за практикуване на дейности в конюнктура на война води до залиняване на съществени умения.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упорства съдружниците в НАТО да се ангажират в по-голяма степен със личната си отбрана и с интернационалните задачи, само че вътрешното разполагане на сили прави това по-трудно.

За и срещу

В Белгия военните ръководители споделят, че подчинените им усещат напрежението. " Това е като да накараш националния тим, който не е играл цяла година, да отиде на международното ", споделя командващият сухопътните сили на Белгия.

До октомври 1250 белгийски бойци са били ситуирани в страната, с цел да пазят огромните булеварди, гарите и други оживени публични места, които могат да станат обект на нахлуване.

Някои скорошни офанзиви на Ислямска страна включваха експлозиви и изискваха огромни мрежи, които можеха да бъдат разрушени единствено с нападателна контратерористична работа. Други обаче бяха осъществени просто с наемането на камион и премазването на тълпи.

Според бранителите на концепцията сходни офанзиви могат да се предотвратят от бързо мислещи бойци. Те показват за образец опита за офанзива на брюкселската Централна гара през юни, когато бойци, патрулиращи по пероните, гръмнаха обвинен нападател, откакто хвърлил дребен експлозив, който не нарани никого.

" Не бяхме подготвени за заканите, пред които сме изправени ", разяснява белгийският министър на защитата Стевен Вандепут след терористичните офанзиви в Париж през 2015 година

Разубеждаващ резултат

Франция също разположи свои бойци по улиците след терористичните офанзиви. Италианските войски бяха ситуирани от 2008 година Германският парламент също неотдавна разиска мярка, която да разреши армията да бъде употребена вътрешно.

В Белгия бойците нямат пълномощия да арестуват хора или да проверяват закононарушения. Но съгласно последователи на политиката техните оръжия оказват разубеждаващо въздействие, до момента в който се движат на претъпканите пазари или следят гарите в пикови часове.

Според критиците обаче същинската причина бойците да са по улиците е, с цел да се сътвори у белгийските жители чувството, че техните водачи се борят с тероризма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР