"Зелени Балкани" участва в международния проект BlackCeTrends, в който си

...
"Зелени Балкани" участва в международния проект BlackCeTrends, в който си
Коментари Харесай

Зелени Балкани е част от проект за акустично проучване на китоподобните в Черно море

"Зелени Балкани " взе участие в интернационалния план BlackCeTrends, в който си партнира с организации от Румъния, Украйна, Грузия и Турция, оповестяват от сдружението.

Основната активност по плана е събирането на акустични данни за наличие на делфини и най-много муткури благодарение на особено създадени за задачата устройства за въздържан мониторинг от вида F-POD - предоставени от британската компания производител Chelonia Ltd.

Устройствата за акустично засичане на муткури и делфини са предоставени безплатно за прилагане за интервал от две години. F-POD-те са устройства, проектирани особено да засичат и записват високочестотните звуци на делфините и муткурите. Събраните данни се източват от време на време, почти на всеки месец, а резултатите се обработват посредством профилиран програмен продукт.

На "Зелени Балкани " са предоставени четири такива устройства, три от които са към този момент конфигурирани на авансово подбраните за задачата места - мидени ферми край Каварна, Созопол и Равда. Вече имаме и първи резултати - данните от F-POD-а подложен край Каварна демонстрират над 100 акустични засичания на муткури за интервала на престой на устройството под вода, който е 24 дни.

Проектът е с дълготрайност две години. Надяваме се за този интервал да съберем доста забавни и потребни данни, които да добавят образните наблюдения, които екипът на "Зелени Балкани " организира регулярно към този момент повече от четири години, и които да послужат за опазването на тези красиви и значими за екосистемата типове, показват от организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР