Зелени Балкани са принудени да напуснат създадения от тях Посетителски

...
Зелени Балкани са принудени да напуснат създадения от тях Посетителски
Коментари Харесай

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

" Зелени Балкани " са принудени да изоставен основания от тях Посетителски център на Поморийското езеро, оповестяват от организацията.

Това се постанова заради приключване на периода на контракта за използването му и отхвърли на Община Поморие за продължаването му макар декларираното предпочитание от страна на организацията.

От " Зелени Балкани " показват, че все още имат едноличен отвод от страна на кмета на Поморие да бъде направен анекс за продължение на стопанисването на Посетителския център. П о тази причина те са настояли въпросът да бъде прегледан на сесия на Общинския съвет, само че защото досега няма отговор, се постанова от 20 август да предадат Посетителския център на общината.

Те припомнят, че Посетителският център е основан през 2010 година по план на " Зелени Балкани " и финансиран от GEF и Световната банка. Самото му основаване и цялостната работа на езерото са осъществени с поддръжката на десетки доброволци от над 15 страни. " Зелени Балкани " се надяват Центъра и отсега нататък да бъде стопанисван като Посетителски център, ориентиран към запазване на езерото и разпространение на неговото биоразнообразие, само че акцентират, че откакто го изоставен, няма да имат влияние върху дейностите в него.

След преотстъпването на Посетителския център " Зелени Балкани " няма да имат отношение или влияние върху личния състав на Центъра или върху осъществените там действия, показват от организацията.

Те показват подготвеност да спомагат на бъдещия ползвател на Посетителския център " Поморийско езеро " и отсега нататък той да го разпространява. Те са изразили и предпочитание да дарят на Общината експозицията за биоразнообразието на Поморийското езеро в Посетителския център, за което обаче понастоящем имат отвод от страна на кмета.

От организацията изричат съществени терзания дали Центърът няма да бъде възложен на други организации, регистрирани в частна изгода, които неведнъж са изразявали позиция против запазване на езерото и имат икономически ползи, свързани със застрояването му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР