Зелени“ активисти в пореден опит да провалят довършването на АМ

...
Зелени“ активисти в пореден опит да провалят довършването на АМ
Коментари Харесай

„Зелени“ активисти в пореден опит да провалят довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле


„ Зелени “ деятели в следващ опит да провалят довършването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле.  И тази година, както през последните съвсем 10, група български зелени деятели ще отидат в Страсбург на съвещанието на Бернската спогодба. Там, те още веднъж ще се опитат да провалят   довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, оповестява ekonovini.bg, представени от.
Форумът, който употребяват зелените, е годишното съвещание
на Бернската спогодба, което ще се организира в Страсбург от 29 ноември до 3 декември. Всяка година цели делегации еколози от казионната неправителствена организация „ За да остане природа в България “ отиват за седмица в Страсбург.

Още от 2014 година зелените засипват членовете на Бернската спогодба с подправени данни и доноси по какъв начин построяването на Автомагистрала „ Струма “, която трябваше да е подготвена през 2004 година, ще унищожи флората и фауната в Кресненското дефиле. Теза, за която няма никакви научни доказателства и
не е доказана от многочислените теренни изследвания.
Още повече там минава извънредно претрупан интернационален път, който свързва Северна и Южна Европа. Въпреки това няма никаква достоверна научна информация, че съществуващото трасе е унищожило местообитания или скотски и растителни типове в този регион.

Въпреки непрестанните опити на еколозите към този момент 8 години, Бернската спогодба отхвърля да отвори досие за Автомагистрала „ Струма “. Ако то бъде отворено най-малкото, което ще се случи е, че автомагистралата ще бъде забавена още доста години.
Провалът на зелените до момента, се случва макар обстоятелството,
че в акциите си еколозите задействаха и включиха евродепутата от „ Демократична България “ Радан Кънев. Откакто е в Брюксел той непрестанно се пробва да попречи довършването на този значим за България и Европа инфраструктурен план. Кънев даже се опита да провежда гласоподаване на петиция за прекъсване на Автомагистрала „ Струма “ в Европейският парламент.

Очаквано, това негово начинание не получи поддръжка и то безславно се провали. Нещо повече, Европейският парламент даже не позволи петицията до гласоподаване, а напряко я отхвърли. Тогава, през 2019 година, доста медии написаха, че Радан Кънев предава и продава ползите на България.
Нещо, което се случва за повторно.
Избрани  български евродепутати да работят против ползите на страната си. Другият подобен случай беше със Светослав Малинов, също от Демократична България, поради който мина пакета подвижност в ущърб на българските транспортни компании.
Кой финансира зелените в Страсбург?
Пътуване и престой във френският град Страсбург не е по никакъв начин на ниска цена. Там е едното седалище на Европейския парламент, Съвета на Европа, Еврокорпус, европейският омбудсман и редица други служби. Особено, когато има съвещания, градът е претъпкан от еврочиновници. Цените на хотелите са по стотици евро. Пътят от България до там е комплициран и безценен, тъй като няма директни самолетни линии, а има няколко прекачвания и се пътува с рейс и трен.

Тоест престой на един човек е извънредно безценен, да не приказваме за делегация от няколко индивида, както вървят зелените. Тези разноски се вършат от над 10 години. Затова е обоснован и въпросът – кой и по какъв начин финансира представителите на зелените неправителствени организации годишно да вземат участие в заседанията  на Бернската спогодба?

Отговорът може да е, че еколозите от доста години лобират през Кресненското дефиле да се прокопаят два 15 километрови тунела. В доста изявления се твърди, че зад този план стои швейцарската компания „ Амберт “. Достоверността на тезата се поддържа и от обстоятелството, че преди няколко години компанията създаде абстрактен план за тунел с две тръби през Кресненското дефиле. Той бе заплатен от България и е на стойност 2 млн. лева

Друга връзка на зелените с Швейцария е, че седалището на Световният фонд за дивата природа(WWF) е в алпийската страна. Фондът има посланичество и в България. То се управлява от Веселина Кавръкова, жена на някогашния зам. министър на екологията Тома Белев.

Там работи и Катерина Раковска, брачна половинка на някогашния основен консултант на Борислав Сандов – Андрей Ковачев. В последните години Ковачев е неизменим член на зелената делегация  за Бернската спогодба, а и най-големият лобист за тунел.

Друг предстоящ участник е Стоян Бешков, зам. шеф на издържащия се от държавния бюджет Природонаучен музей. Често е забелязвани в Страсбург са и Петко Ковачев от НПО-то с помпозното име „ Институт за зелена политика “, както и Петко Цветков от швейцаро -българската фондация „ Биоразнообразие “.
Абсолютно всички от изброените са деятели на партията
„ Зелено Движение “, част от обединението „ Демократична България “ и неизменими претендент депутати.

До в този момент еколозите не съумяват да спрат дефинитивно построяването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Дано и този път на Бернската спогодба страната успешно  защити  плана, тъй като, в случай че до 2027 година автомагистралата не бъде приключена, България ще върне на Брюксел съвсем 1 милиард евро за издигнатото до в този момент.
Прогнозата е, че множеството от 47-те страни членове
на Бернската спогодба ще поддържат българската страна, тъй като Автомагистрала „ Струма “ е план от изключителна значимост за България и Европа.

Конвенция за запазване на дивата европейска флора и фауна и естествените местообитания, известна като Бернската спогодба, е призната в Берн на 19 септември 1979 година и има за цел да насърчи съдействието сред подписалите я страни с оглед запазване на дивата европейска флора и фауна и техните естествени местообитания, и да отбрани застрашените миграционни типове. Конвенцията има годишни съвещания, състоящи се в Страсбург, Франция, на които се преглеждат разнообразни тематики, свързани с околната среда в Европа.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР