Зеленчуците са полезни както за хората, така и за четирикраките

...
Зеленчуците са полезни както за хората, така и за четирикраките
Коментари Харесай

Опасно ли е да даваме броколи на кучето?

Зеленчуците са потребни както за хората, по този начин и за четирикраките домашни питомци. От тях те си набират потребни витамини, минерали и други хранителни субстанции. Не всеки зарзават обаче може да бъде даван на лаещите ни домашни любимци, до момента в който други са потребни и приятни, а някои могат да участват в менюто единствено в лимитирани количества. Последното важи за зеленчукът, който се популяризира като потребен за организма на децата - броколи.

Да даваме ли броколи на кучето?

Отговорът е одобрителен - кучето може да яде сурови или варени броколи, правейки компания на детето вкъщи, само че този зарзават може да му се дава единствено в лимитирани дози. Той съдържа изотиоцианати, водещи до стомашни неразположения при лаещите читириноги. Освен това никога не може да подправят с масло, чесън или други нездравословни подправки за кучета.

От яденето на броколи кучето ще получи витамини С, А и В, а също изгодата ще бъде от засилена от калция, фосфора, цинка и други минерали. За благополучие броколите не съдържат мазнини и това ги прави желани от домашните питомци.

Съдържащите се хранителни субстанции усъвършенстват зрението, нервната система на най-хубавия ни другар, развиват костите му и го пазят от някои кучешки болести, укрепват сърцето му.

Кучето ще яде на драго сърце както суровия, по този начин и варения зарзават, само че защото неговата храносмилателна система не е пригодена да извлича в оптималната степен питателните субстанции, по-добре да му се предлага приготвен.

 Кучетата ядат ли броколи

Кога броколите са рискови за кучето?

Количеството е преди всичко, когато давате броколи на кучето. Не бива да се предлага цяла порция за хранене, защото има някой рискове, свързани с кръстоцветните. На първо място изотиоцианатите, които в огромни количества са смъртоносни за кучето.

Според ветеринарите броколите би трябвало да бъдат по-малко от 10 % от общото количество храна за деня на нашия питомец, с цел да не зародят проблеми. Разбира се, степента на токсичност на зеленчука зави от размера на животното и от количеството храна, което то употребява на ден, тъй че това е въпрос на броене и преценка на всеки собственик самостоятелно.

За да не се задави кучето при потреблението на броколи, парченцата би трябвало да са с подобаваща величина. Стъблата на зеленчука също може да се предложат в подобаващ тип, само че без по-твърдата кожа извън.

Вижте още потребни зеленчуци за кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР