Зеленчуците, доставящи витамини и минерали, са безспорно полезни за здравето

...
Зеленчуците, доставящи витамини и минерали, са безспорно полезни за здравето
Коментари Харесай

Най-полезните зеленчуци за сезона

Зеленчуците, доставящи витамини и минерали, са несъмнено потребни за здравето и фигурата. Най-полезни са локалните сезонни зеленчуци, отгледани покрай вас и под слънцето, а не в парници. Когато избирате зеленчуци за трапезата си, припомнете си този факт и потърсете витаминозна приятност, отрасла в оптимално екологични условия и покрай мястото, където живеете. Местните пазари са идеално място, където да потърсите обичаните си зеленчуци.

Кои са най-полезните летни зеленчуци?

Летните горещини предизвикват дискомфорт, обезводняване, проблеми със сърдечно-съдовата система. Имате потребност от пресни и сочни зеленчуци, които да попълнят водните запаси в тялото, както и от такива, които със съдържащите се в тях витамини и минерали укрепват съдовете и подкрепят естественото действие на сърцето.  Сред тях са:

- Краставица. Тя сдържа голямо количество вода, утолява жаждата, хидратира и се грижи за свежата кожа. Съдържат скъпи минерали като натрий и калий, които тялото губи в жегите, и подкрепят възобновяване му. Натрият и калият са едни от най-важните електролити в тялото. Те подкрепят вярното действие на мускулите, нервната система и поддържат сърцето, поддържат кръвното налягане обикновено и защищават от съдови произшествия – инсулт. Краставиците съдържат и витамин К, чиято роля за усвояването на калция е основна. Витаминът е скъп и за обезпечаване на естественото действие на черния дроб.

- Домати. Сочният апетитен домат е незаместим за всяка салата и софра. Сортовете са разнообразни, само че всички хидратират тялото и му доставят великодушни дози минерали и витамини. Съдържащият се в тях витамин С е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от нездравословното влияние на свободните радикали. Този витамин укрепва  имунната система и усилва естествените съпротивителни сили на организма против вируси и инфекции. Доматите са богати и на различен мощен антиоксидант – ликопен, предпазващ от рак и сърдечно-съдови болести и поддържащ младостта и хубостта на кожата.

- Царевица. Хранителна, сочна, цялостна с витално значимите витамини от група Б, магнезий и желязо, тя е потребна за здравето и общото богатство на организма. Съдържащите се в нея витамини и минерали се грижат за вярното действие на нервната система, мускулите, когнитивните функционалности и сърцето.

- Броколи. Леки, вкусни, апетитни и с малко калории, те са обичани на значително дами. И има за какво. Съдържат великодушни количества бета каротин за превъзходен загар, витамин С за свежа кожа и здрава имунна система, витамини от групата Б и сулфорафан, който е отлично средство за предварителна защита на рака.

- Тиквички. Идеално средство за тънка талия и битка с непотребните килограми са с помощта на съдържащия се в тях пектин. Той намалява високите равнища на неприятния холестерол и защищава сърцето и съдовете.

- Копър. Не единствено прави таратора ви апетитен, благоуханен и пресен, само че и е превъзходен диуретик, който ви оказва помощ да изхвърлите арестуваните непотребни течности и да се наслаждавате на тънка талия. Само не прекалявайте с количеството му в горещите дни, защото въпреки всичко има диуретични свойства, а жегата изисква да останете хидратирани.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР