„Зеленчуковата градина на Великобритания – така наричат района около Бостън.

...
„Зеленчуковата градина на Великобритания – така наричат района около Бостън.
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Брекзит

„ Зеленчуковата градина на Англия " – по този начин назовават региона към Бостън. Рекорден брой източноевропейци работят на полето и във фабриките, а стоката им стига освен до локалния, само че и до европейския пазар.

Един на всеки шестима поданици в Бостън е чужденец. За 10 години от 2004 година до 2014 година е регистриран нечуван растеж на служащите емигранти – 460% растеж.

Това е повода над три четвърти от локалните поданици да гласоподават за Брекзит.

Разделени – по този начин разказват себе си жителите на дребния английски град, именуван столицата на Брекзит. Най-голямата мигрантска общественост във Англия живее с най-големия % локално население, гласувало за евроразвода.

„ Гласувах за Брекзит, с цел да си върнем контрола над нашите закони в нашата страна. Продавам карти таро, само че не знам какво споделят за Брекзит. Смятам, че ще е нещо хубаво “, показа търговецът Алън.

„ Не гласувах " за ", не го поддържам, считам, че би трябвало да сме част от Европейския съюз. Родителите ми са имигранти от Германия, по тази причина нямам проблем с това “, сподели търговецът Кърт.

Източна Европа е събрана в една улица – " Улица Запад ", дълъг и прав път към жп гарата. От двете му страни са подредени екзотични за локалната просвета магазини. Много от тях съдържат думата " Евро " в името си. Един от най-посещаваните е този с български артикули.

В магазина се продава всичко належащо – от захар, през сухи супи, до шампоани и мартеници. Милена и Петър са от най-честите гости. Дошли са в Бостън от Сливен преди две години.

„ Правим пици, аз съм към организация. Съпругът ми е към фабриката на договор. Чух, че има доста пари, по тази причина съм тук. В последна сметка бях удовлетворена, направих си някакви парички “, изяснява Милена.

„ Общо взето положителни са парите, само че мраз, хората не са добродушни. Друго си е в България. Чужбина не е за всеки един, повярвайте ми “, безапелационен е Петър.

В болничното заведение на края на града работи доктор Джаянт Сампат. Роден в Южна Индия. Завършва медицина в Плевен с първата вълна задгранични студенти в града. Живее 20 години в България и работи като анестезиолог в 7 български лечебни заведения.

„ Тук приспиваме пациентите... и ги водим тук, и пациентът се оперира. Екипът е международен. 70 до 90 % от работещите са все чужденци “, описа доктор Джаянт Сампат, съветник анестезиолог.

Д-р Сампат е женен за студентската си обич Диляна, която също е доктор. Двете им дъщери се раждат в България. Преди 6 години фамилията се мести във Англия.

„ Аз съм човек на света. Подкрепям Брекзита. За мен е по-добре един път вечно да излязат и оттова нататък да преценяват какво ще вършат “, добави доктор Джаянт Сампат.

С Брекзит българските паспорти се оказват един от най-големите активи на фамилията.

„ Засега имаме два комплекта паспорти – български и индийски. Надяваме се скоро да имаме и британски паспорт. Ние постоянно ще си бъдем най-важното – жители на България, по-късно на Европейски Съюз и чак по-късно на Англия “, сподели доктор Диляна Павлова.

„ Брекзит като анестезия. Зависи анестезия защо. Защото някой път даваме упойки за неща като експлантации, за взимане на органи и пациентът в никакъв случай не се разсънва. Силно се надявам, че няма да бъде такава анестезия “, сподели доктор Джаянт Сампат - съветник анестезиолог.

Като съветник анестезиолог, Джаянт може да работи в съвсем всяка европейска болница. Но няма проекти да напуща английския Бостън, най-малко до момента в който не станат ясни действителните последствия от евроразвода. Дотогава " столицата на Брекзит " ще живее с решенията, взети далеко – в действителната столица Лондон.

Късчетата синьо, ясно небе над британската столица са същинска необичайност в дните към Брекзит. И изцяло в синхрон с капризите на времето, страховете на близо 150 хиляди наши сънародници във Англия са свързани точно с неяснотата и мъгливия небосвод, оттатък края на така наречен " временен интервал ".

От пакетиране на месо до разчистване на магазини – той постоянно е опитвал да разрушава мита, че българите са мързеливи, като дава всичко от себе си в това, с което се захваща.

Преди към 20 години Иван идва в Англия с фантазията за ново начало, само че и митинг – против системата в България.

„ Дори в случай че си чуя песните съм сигурен, че са към момента настоящи. Защото в тях се приказва тъкмо за корупцията, която към момента върлува в България, за проблемите в обществената среда, които са си същите. Нищо не се е трансформирало. Това е най-лошото – че в България нищо не се е трансформирало “, описа Иван Богданов.

Иван обаче се е трансформирал – 20 години по-късно е виновен татко и брачен партньор, със личен бизнес в британската столица.

Заедно със собствен съучастник, той обезпечава работа на десетки наши сънародници надалеч от родината.

„ Българите ще спрат да идват тук. Моето наблюдаване е, че хората, които идват да работят тук, главно идват при познати и всеобщо хората не знаят британски език. И те просто ще отидат някъде другаде, езикът няма да ги спре “, счита Иван.

Според Иван, гласувалите „ за “ овакантяване на Европейски Съюз британци са подведени, а занапред всички ще заплащат цената на този избор.

„ Все повече и от ден на ден местим хора в други елементи на Европа и доста от тези хора декларират, че се местят тъкмо заради тази причина. Цели офиси се местят. Все повече се следи придвижване на компании отвън Англия, отвън Лондон, съответно “, добави Иван.

„ По някакъв доста чудноват метод хората бяха излъгани от медиите. Номер едно в търсенията на Google търсачката беше: " Какво съставлява Европейски Съюз? " И това беше единствено ден, откакто бе завършил референдумът. Не, преди този момент, а по-късно “, съобщи Николай Карадобрев, програмен шеф на Радио БГ – Лондон.

Дори и за Николай, който доста деликатно сортира информацията за своите български слушатели във Англия, въпросите за бъдещето след края на 2020 година са повече от отговорите.

„ Нашите права са обезпечени, само че сигурно са обезпечени до края на преходния интервал. Оттам нататък не е ясно какво тъкмо ще бъде контрактувано и какво тъкмо ще се случи “, добави Николай.

„ През последния час с вас бе водещият Николай Карадобрев, радиото е Радио БГ Лондон, а предаването – " Без граници ". Последното предаване, което излъчваме от територията на Европейски Съюз “.

За Брекзит обаче съществува и оптимистична доктрина. Изненадващо или не – тя е на българи, които живеят на Острова.

„ Брекзит може би ще затвори някои благоприятни условия за бизнес с континентална Европа, само че ще отвори такива с други страни по света, които сега са във напредък. В диапазон от 5-7 години самият бизнес естествено ще откри нови благоприятни условия за развиване, тъй като тук има прекомерно доста гений “, сподели Георги Чиликов, вицепрезидент на капиталова банка в Лондон.

Именно гений е това, с което Георги и Стефан завладяват международната икономическа и бизнес столица – Лондон. Те са част от най-хубавото, което България може да предложи.

„ Това, което се следи, да кажем, с финансовите институции, е че някои от тях просто отварят офис в Европа, с цел да могат да имат там стъпка и това е – само че като цяло, нищо не се трансформира. Не съм чул някой всеобщо да се изнася или да се затварят офиси, суматоха или нещо от този жанр – просто Business as usual, както се споделя “, разяснява Стефан Караколев, финансов управител в Лондон.

Британските депутати заговориха за малко на френски, с цел да кажат, че тяхното " сбогом " не е толкоз googdbaye, колкото френското au revoir. Което допуска завръщане и нови срещи.

Последен избор на съглашението за Брекзит.

В европарламента едни се готвят да честват, други не крият тъгата си. Носят футболни шалчета с надпис „ Винаги обединени “. Идеята е на английския народен представител Рори Палмър.

„ Това е извънредно тъпо, печален миг. Много е прочувствено. Заради другарствата. Заради хората, с които сме работили дружно всеки ден “, сподели Рори Палмър от Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Следва последна фотография за спомен, а след нея идва ред и на свалянето на английското знаме. Въжето обаче упорства и се заплита. Десетки публицисти наблюдават историческата гала и одобряват перипетиите с пилона като знак срещу Брекзит.

От Брюксел, сърцето на Европа, тръгваме към края й. Тук е границата сред Ламанша и Северно море. Британският бряг е единствено на 35 км отсам. Затова и през френския град Кале минава пътят на съвсем всички мигранти, които мечтаят за Обединеното кралство. Пред очите ни група младежи оглеждат благоприятни условия незаконно да стигнат до фериботите.

Тук, на пристанището, всички знаят това, само че те към този момент имат доста по-сериозни проблеми около Брекзит.

„ Директно засегнатите, механиците, които работим тук, сме 600 души. Но подизпълнителите са над 10 хиляди “, изясни механикът на пристанище Кале Оливие Льометр.

На прилежащия паркинг има коли единствено с английски регистрации. Спрели са пред магазин за алкохол.

- Има ли доста британци, които минават Ламанша единствено, поради по-евтини артикули, за вино, да вземем за пример?
– Преди бяха доста повече, преди години. Ние тях ги назоваваме туристи еднодневки. Има ги, само че много понижиха.
– Защо, какво ги отхвърли?
– Ами, махнаха безмитната зона преди няколко години. Британците идваха в Кале за един ден и се възползваха от безмитната зона на идване и на тръгване.

Близостта до английски бряг може би е подвеждаща. В Кале потъват освен фантазиите на хиляди мигранти, само че и очакванията за безболезнена разлъка на Европа с Англия. А около Брекзит изплуваха и страхове за бъдещето на Обединеното кралство.

Според отчет на специфична комисия след референдума за Брекзит се следи растеж в интензивността на паравоенните организации в Северна Ирландия. Само за последната година при техни офанзиви са починали 3-ма души, една от тях – 29-годишна журналистка в Лондондери.

Британската област Северна Ирландия от десетилетия е терен на деяние на групировки като Ирландската републиканска войска и нейните производни. Споразумението от Разпети петък от 1998 година поставя завършек на 30-годишния спор сред католици и протестанти.

„ Положението се промени доста след 1998 година и популярност Богу. Тук се случиха доста хубави неща и Европейският съюз доста ни оказа помощ в мирния ни развой “, описа Броуна Масоливър, туристически гид в Лондондери.

Броуна Масоливър е родом от Лондондери, майка на 2 деца. Признава, че бомбените офанзиви от последните няколко години я ужасяват.

„ Страшно е, тъй като 21 години живеем в мир и има доста хора, които работят за това този мир да продължава. Никой не желае да се връща към предишното. Тъжна съм и съм ядосана “, показа Броуна Масоливър.

Няма публични данни за контингента на локалните паравоенни организации. Според журналиста Пол Гослинг, живеещ тук от над 20 години, членовете им са стотици. А Брекзит е единствено една от аргументите за тяхното активизиране.

„ Има два типа дисидентски групи – така наречен републиканци и така наречен лоялисти. И двете са мощно забъркани с въоръжена престъпност. Лоялистите са доста недоволни от концепцията за очертаващата се икономическа интеграция на остров Ирландия. А републиканците са раздразнени от това, че процесът за политическо обединяване на двете Ирландии не напредва задоволително бързо “, сподели Пол Гослинг, публицист и специалист по Брекзит.

Северна Ирландия е измежду най-бедните райони на Западна Европа. Мнозина там са разчитали на еврофондове, изключително в селското стопанство. Това е и една от аргументите над 78 % от жителите на района към Лондондери да гласоподават срещу Брекзит на референдума през 2016 година

" Ядосан съм. Англичаните, които гласоподаваха „ за “ развода, въобще не се интересуват от хората в Ирландия и нямат концепция какво ще ни аргументи Брекзит. Безработицата тук е висока “, разяснява Дермот О'Хара, представител на " Граничните общности против Брекзит ".

„ Пресичам границата всеки ден, с цел да вървя и да се връщам от работа. В момента нямаме визия какво ни чака и, несъмнено, сме изплашени “, сподели Шарън.

И в нощта на евроразвода локалните подсетиха за главното си гледище през последните 3 години – да няма връщане на физическата граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Обещание, което е заложено в договорката сред Лондон и Брюксел. За Мартина Андерсън – някогашен терорист, а до през вчерашния ден – деен евродепутат – това заричане е извоюваната борба в изгубената война.

" Каквото и да стане в края на преходния интервал, ние сме сигурни, че няма да има твърда граница на остров Ирландия. И въпреки всичко, няма добър Брекзит, той ще докара до най-различни затруднения за хората “, съобщи Мартина Андерсън.

Партията на Андерсън – " Шин Фейн ", води акция за обединяване сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Дебат, който през последните години се ускори точно поради Брекзит.

последната си книга Пол Гослинг показва проект за 10-годишни промени, които биха улеснили този развой.

„ Два фактора усилват вероятността за сливане на Ирландия. Единият е резултатът от Брекзит. Вторият са демографските промени: хората, които се разпознават като католици, нарастват като дял от популацията на Северна Ирландия. Докато тези, които се дефинират като протестанти, понижават и застаряват, тъй като множеството млади отиват да учат във Англия и остават да живеят там “, съобщи Пол Гослинг.

В контракта от Разпети петък има уговорка, позволяваща свикването на референдум за разединение на Северна Ирландия от Обединеното кралство. Шотландия също съобщи, че ще се бори за нов референдум за самостоятелност. Така вместо отговори, Брекзит сложи нови въпроси за бъдещето на Англия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР