Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства

...
Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства
Коментари Харесай

ВАЖНО! Платеното паркиране в София се разраства! Четири нови района разширяват зоните

Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства още в идващите месеци. Очаква се тя да обхване нови територии в регионите “Оборище”, “Възраждане”, “Красно село” и “Лозенец”.

Предстои предложенията за установяване на още места за платено паркиране в столицата да бъдат разисквани от общинската комисия по превоз в сряда. Разширяването на зелената зона е поискано от кметовете на съответните региони, а публичните разисквания с жителите към този момент минаха. Крайното решение би трябвало да се вземе от Столичния общински съвет, съобщи mediapool.bg

Основният претекст на хората, които поддържат разширението на зоната, е че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си и ще освободи пътните платна и тротоарите от безсистемно паркирани коли.

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се заплаща по 1 лев на час, а оптималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер. Цената му е 100 лв. за 12 месеца или по 10 лв. на месец. Ако обаче фамилията има две или три коли, цената пораства. За втори автомобил се заплащат 200 лв., а за трети – 300 лв..

Предложението за “Красно село” е зелената зона да обхване карето от улици сред булевардите “Иван Гешов”, “Пенчо Славейков”, “Ген. Тотлебен” и улица “Георги Софийски”. Гражданите, които поддържат въвеждането на зоната, считат, че по този начин ще се реши казусът със задръстените от коли улици на хора, които идват от близки и по-далечни квартали, паркират гратис там и след това употребяват градски превоз – главно трамвай 5, с цел да стигнат до центъра.

Във “Възраждане” се планува платено да стане паркирането сред булевардите “Сливница”, “Константин Величков”, “Александър Стамболийски”, улиците “Гюешево”, “Партений Нишавски”, “Българска морава”, “Камен Андреев”, “Добруджански край”, бул. “Ген. М. Д. Скобелев” – ул. “Опълченска” и ул. “Димитър Петков”.

Район “Оборище” беше един от двата региона в града, обиден от последното уголемение на платеното паркиране, което влезе в действие при започване на октомври 2017 година Тогава зелена зона станаха улиците сред бул. “Цариградско шосе” и Военната академия. Сега се предлага да се заплаща за паркиране и в карето сред булевардите “Христо и Евлоги Георгиеви”, “Данаил Николаев” и “Ситняково” и улиците “Черковна” и “Султан тепе”.

През октомври, с изключение на в “Оборище”, зелената зона се разшири и в долната част на кв. “Лозенец”. Сега се предлага да се заплаща за прекъсване на колите и в останалата част от квартала, към която се изместиха колите след въвеждането на цена за прекъсване в другата му част.

Практиката за разширение на зоната по кварталите демонстрира, че там тя се употребява главно от живеещите в региона, които си купуват годишни винетки от Центъра за градска подвижност. Това води до освобождение на улиците от спрели коли. Те обаче мигрират към граничните улици, на които паркирането остава гратис, което пък основава проблеми за живеещите там.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР