Зелената сделка за България е голям проблем, 60 процента от

...
Зелената сделка за България е голям проблем, 60 процента от
Коментари Харесай

За България Зелената сделка на ЕС е голям проблем, заяви Борисов

Зелената договорка за България е огромен проблем, 60 % от електрическата енергия идва от въглищните централи. Това съобщи през днешния ден министър председателят Бойко Борисов пред български публицисти в Брюксел, където се срещна с ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, съобщи Българска телеграфна агенция.

По неговите думи надали Европейски Съюз ще се откаже от така наречен Зелена договорка - предложение за еволюционен отвод от използването на потребни изкопаеми в стопанската система. В идващите 10 години би трябвало да се работи доста интензивно, разясни министър председателят. Дето се вика, аз тогава несъмнено няма да се занимавам с политика към този момент, само че би трябвало да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда, добави той.

Борисов означи, че съгласно представителите на Европейски Съюз с 14-те милиарда евро от идващия европейски бюджет до 2027 година България би могла да реши тези проблеми, само че в същото време това са средства също за инфраструктура, дребни и междинни предприятия, конкурентоспособност, обучение. Тук е главният ни спор и борбата е доста огромна, сподели министър председателят.

Той посочи, че бюджетът на Европейски Съюз за 2021-2027 година ще бъде с 60 милиарда евро по-скромен. За България сега сме постигнали, макар понижения бюджет, да получим толкоз и повече пари, колкото сме имали в процентно съответствие, разясни Борисов.

По неговите думи чакалнята на еврозоната обезпечава стабилността на банковата система и нищо повече. Не виждам в Европа страна с евро да е по-зле от България. Ще пристигна време да приказваме за какво толкоз ги е боязън от чакалнята на еврозоната и че не могат да се нарушават по този начин елементарно банковите закони и да се банкрутират банки, добави той. Премиерът добави, че с влизането в еврозоната България се привързва към " Европа на първа скорост " и " белите страни ".

Единствената опозиция е в България, съобщи Борисов във връзка предстоящото приемане на страната в предверието на еврозоната. Най-лесно е да се откажем, добави той. Премиерът означи, че не се получава предстоящата поддръжка от десни сили в България, които по-рано са поставяли приемането на еврото като изискване да признаят триумф на държавното управление. По неговите думи се следи гневна опозиция против това стратегическо решение.

Той уточни, че с Мишел и Фон дер Лайен е приказвал за приключването на механизма на Европейска комисия за наблюдаване на България. По неговите думи е регистрирано, че правните текстове, свързани с процедурата, са обтекаеми. Направили сме всичко, което е трябвало, добави той.

Какво още сподели Борисов вижте във видеото тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР