Зелената сделка ще има особено въздействие върху Балканския регион. Богатите

...
Зелената сделка ще има особено въздействие върху Балканския регион. Богатите
Коментари Харесай

Индира Карталози: Зелената сделка ще има особено въздействие върху Балканите

Зелената договорка ще има изключително влияние върху Балканския район. Богатите страни не вършат задоволително, с цел да оказват помощ на Глобалния юг, най-много финансово, да се оправи с климатичната рецесия. Това разгласи Индира Карталози, гост-лектор на третото издание на форума ESG&FRIENDS.

Събитието, проведено от първата профилирана медия за разпространение на ESG в България ESGnews.bg, се организира в хотел „ Хилтън София “ под мотото „ Re-position, Re-think, Re-grow “.

Карталози, която е родом от Косово и в първите си години, откакто напуща страната си, е живяла в България, обърна особено внимание на Балканския район.

Зелената договорка ще има изключително влияние върху нашия район. Нужно е да се подхващат доста дейности. Нужно е да се създадат и доста вложения. За мен беше същинско наслаждение да схвана от залата на форума ESG&FRIENDS, че в България към този момент има компании, които са поели по пътя към постигането на климатична индиферентност до 2050 година Но би трябвало и още – преход към зелени енергийни системи, отбрана и възобновяване на биоразнообразието, би трябвало деликатно да се наблюдават процесите в света и да се уловят световните вероятности “, съобщи тя.

Карталози обърна внимание и на провокациите общо пред Европа и в частност пред Балканите по пътя към реализиране на резистентност:

Като предписание Глобалният юг е по-замърсен. Това се дължи основно на това, че не се насочват задоволително средства за битка с климатичното изменение от по-богатите към по-бедните страни. Но като цяло ситуацията с природата в Европа е извънредно зле. 80 % от местообитанията са в извънредно положение. Така че трудностите, пред които сме изправени, са най-много от финансово естество. Колкото до Балканите, ето кои проблеми би трябвало да бъдат позволени незабавно – енергийната взаимозависимост от въглища и други изкопаеми горива; регулациите и липса на данни – фирмите към момента не са наясно какво би трябвало да правят; социална некомпетентност и ангажираност; и, несъмнено – корупцията. “

Тя въпреки всичко акцентира, че има и някои позитивни аспекти в развиването на района ни – като да вземем за пример сериозните вложения в източници на възобновима сила, а също спадът на парниковите излъчвания.

Индира Карталози не пропусна да каже няколко думи и за родната си страна. В Косово съществува самодейност за деяние, ние просто би трябвало да я насърчим. Целта ни е да създадем визия, с която в бъдеще хората и стопанската система съществуват дружно.

Накрая тя реши да насочи предизвикателство към участниците в третото издание на форума ESG&FRIENDS:

Искам да ви предизвикам да бъдете смели – в персоналния живот, в работата, променете едно нещо, пък дано и да е нещо малко.

Индира Карталози е шеф в Kaleidoscope Futures, учител и оценител на курсове в Института за Устойчиво ръководство към Кеймбридж. Опитът на Индира варира от резистентност и обществени предприятия към правата на индивида и трансформиращото водачество. Индира е създател на Sustainability Leadership Kosovo и е приета като един от Топ 100 водачи по КСО.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР