Зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи, каза

...
Зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи, каза
Коментари Харесай

Румен Радев: Зелената сделка няма алтернатива и трябва да се случи -

Зелената договорка няма опция и би трябвало да се случи, сподели президентът Румен Радев, който откри международна конференция Green Transition 2022: " Зелената договорка - нововъведения, вложения и обективен преход "  организираната от Dir.bg и 3E-news.

Президентът означи, че форумът се организира " в забавни времена " - остро геополитическа опълчване, остра обществена и икономическа рецесия и галопираща инфлация. Той означи, че дебатът за зелената договорка надалеч надвишава размерите на диалозите за чистата околна среда, съхраняването на биоразнообразието и привличането на вложения в тази област.

Тук залогът е доста по-голям - за равнището на нашите упоритости и бъдеще, като Европейски Съюз и страни членки, означи Радев. 

Зелената договорка няма опция и изрично би трябвало да се случи. Но това е непрестанен и изчерпателен развой на дълбока икономическа, обществена и личностна промяна. Това е нов метод на произвеждане и консумация на сила, на артикули и услуги. Това е нов метод на превозване на свободното време и отношение към околната среда. И не на последно място смяна в метода, по който се придвижваме. Всичко това е един общ комплекс. Това е голяма опция за дълбока рационализация на нашите общества, добави президентът.

Рисковете съгласно Радев

Базирано на неговите участия в препоръките на Европейски Съюз, където м.г. се разгаряха остри диспути за енергийната рецесия и преход, Радев е дефинирал няколко в риска, касаещи зеления преход.

" На първо място това е рискът от високата скорост. Има области, като авиацията, в които скоростта е живот, само че има и такива, в които скоростта може да е злополука. Голямата цел е бързо да стигнем до чиста сила. Чували сме апели за отричане от базови мощности - а те са три - нуклеарна сила, въглища и газ. В същото време имаме повод да го създадем без да има ясни софтуерни решения на най-големия проблем - за запазване на сила. Според мен този, който спее да реализира финансово, рационално и софтуерно изпълнимо решение за запазване на силата - той ще държи ключа към бъдещето ", безапелационен бе президентът.

Според него другият риск е от несъразмерните упоритости. " За първото тримесечие междинната цена на тока е към 250 евро на мегаватчас. А в Съединени американски щати е 65 евро, а в Китай е към 10 евро за същия интервал. И би трябвало да намерим точните аргументи за какво в Европа цената на тока е в пъти по-висока. Ако не намерим отговор, значи, че в средносрочен проект ние ще загубим нашата конкурентноспособност ", сподели Радев. Той означи, че няма по какъв начин да сме задоволени от обстоятелството, че Европа е на пето място по патенти след Китай, Съединени американски щати, Южна Корея и Япония.

" Това значи, че в дълготраен проект ние ще сме губещи. Аз мощно се надявам, че подхванатите ограничения от страна на Брюксел и амбициозният пакет по стратегия " Хоризонт Европа " за вложения в просвета ще даде съдбоносен подтик в тази тенденция ", сподели още той.

Според Радев общественият риск също е значим, " тъй като рискуваме бедните да стават още по-бедни ". Като различен рискт той отбжеляза от загуба на доверие в зеления преход. Това е извънредно рисково. И ние би трябвало да отстраняваме всички сигнали, които водят до загуба на доверие ", добави президентът.

Рисковете са доста, само че и опциите са доста, означи Румен Радев. Според него би трябвало да запазим автономността на нашата енегийна система, да използваме всевъзможни благоприятни условия за възобновими източници, като води, геотермална сила, слънчева сила и така нататък Той съобщи, че би трябвало да се запазят българските достижения в АЕЦ и наште научни достижение. Той означи, че липсва национална енергийна тактика. Радев обърна внимание, че Румъния към този момент построява вятърни паркове в Черно море, а ние още не сме си създали законодателството. Той означи и че би трябвало да се употребяват възмобностите за произвеждане на сила от река Дунав, дали ще имаме апаратура на хващане на въглероден диоксид, какви ше бъдат инсталациите за съхраненение на електрическа енергия, дали планираните  6 мегаватови съоръжения планувани от държавното управление или ще има нови ПАВЕЦ. Той загатна и плановете за основаване на енергиен парк в региона " Марица Изток " произвеждане на слънчева сила и съхраняването и плана за предпазване на сила под зелен водород.

Трябва да имаме инфраструктура за експорт на голямото количество зелен водород, който страната ни може да създава и да имаме промишленост, която може да създава зелен водород. Трябва да се развиват мощности, които да употребяват зелен водород.

" Португалия има изчерпателен метод към зеления водород - развива промишленост, която ще го употребява. Цикълът би трябвало да бъде затворен. Възможностите са доста, само че финансовите запаси са лимитирани. Но аз имам вяра, че с конгреси, като този, ще отворим спор къде желаеме да стигнем и да намерим правилния метод. Защото това е опция да модернизираме нашите общества ", заключи Румен Радев.

Президентът посочи, че войната в Украйна е откроила казуса с диверсификацията.

" Преходът към една работеща диверсификация няма да е на ниска цена, само че е нужен. Дори да не е поради войната, поради минимизирането на всевъзможни изненади в бъдеще. Броят на терминалите за полутечен газ е дребен, а в това време построяването им е мъчно и е обвързвано с бюрократични пречки. И не е разгърната вътрешната транспортна мрежа за транспорт на сила в Европа. Давам образец - сред Испания и Италия няма никакъв газопровод ", отговори Радев на въпрос на модератора Гергана Паси, която го попита за въздействието на войната, 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР