Зелената сделка на Европейския съюз може да доведе до загубата

...
Зелената сделка на Европейския съюз може да доведе до загубата
Коментари Харесай

Пламен Димитров: България ще бъде най-засегната от Зелената сделка в Евросъюза

Зелената договорка на Европейския съюз може да докара до загубата на сред 90 000 – 150 000 работни места. Сред най-засегнатите браншове ще бъдат енергетиката, металургията, превозът, химията и селското стопанство. Това съобщи пред БГНЕС президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ не са срещу Зелената договорка, само че считат, че нейните междинни параметри са прекомерно амбициозни и неизпълними към 2030 година Димитров счита, че България би трябвало да гони през идващото десетилетие цел за понижаване на нездравословните излъчвания с 40% по отношение на равнищата от 1990 година, а не както се планува сред 50-55%. „ Трансформацията би трябвало да се реализира с темпове и скорост, които да са търпими, другояче ще убием нещо, преди да родим друго. Социалният резултат и резултатът върху пазара на труда ще бъде доста сериозен, в случай че не уцелим темпото, с което да вървим към едни търпими крайни цели, в това число и междинната “, сподели той.

Според него в интервала след 2030 година до към 2050 година могат да бъдат сложени по-амбициозни цели, тъй че да се осъществя общоевропейския проект.

„ В енергетиката ние приказваме от дълго време за излъчвания, за проблемите, които те генерират. В транспортния бранш предизвикването занапред идва. В превоза никой не е заплащам излъчвания – нито в авиационния, нито във водния, нито в автомобилния. Те могат да станат извънредно неконкурентни, в случай че се окаже, че би трябвало да заплащат за излъчванията, които изпускат. Ако към това се добави и проектът „ Мобилност “, ударът може да се окаже двоен “, предизвести Димитров.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев съобщи, че с цел да се резервира конкурентоспособността както на българската, по този начин и на европейската стопанска система би трябвало да бъде въведен въглероден налог. Това ще спомага и за преместването на производства от Азия към Европейски Съюз, в това число към България. Той предвижда, че в случай че подобен налог не бъде въведен, стопанската система ни ще продължи да се деиндустриализира за сметка на други райони, отвън Евросъюза.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР