Зелената сделка и планираният Европейски фонд за справедлив преход към

...
Зелената сделка и планираният Европейски фонд за справедлив преход към
Коментари Харесай

Правителството утвърди официалната позиция на България за зелената сделка на ЕС

Зелената договорка и плануваният Европейски фонд за обективен преход към стопанска система без въглеродни излъчвания може да са работещи единствено тогава, когато преходът води до възстановяване благосъстоянието на жителите и районите, най-силно наранени от неговото осъществяване. Това гласи утвърдената на постоянното държавно съвещание публична позиция на България по предлагането на Европейската комисия за Регламент на Европейския парламент и Европейския съвет за основаване на Фонд за обективен преход.
Отбелязва се още, че с изключение на високото равнище на упоритост, следва да бъдат регистрирани районните и локални особености и разлики, с оглед реализиране на един обективен и уравновесен механизъм.
С оферти от Европейска комисия регламента ще бъде открита правната рамка за обмисляне и програмиране на средствата от новия фонд, който има за цел да поддържа икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и вложения, които са удобни за климата и околната среда. Финансовите параметри на поддръжката в границите на фонда ще бъдат официално избрани в подтекста на дебатите по идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година. Засега единодушие по рамката няма.
България поддържа и дълготрайната цел за реализиране на климатична индиферентност на равнище Европейски Съюз до 2050 година. Едновременно с това страната ни смята, че водещи в този развой следва да бъдат опазване на конкурентоспособността и растежа на стопанската система, разходо-ефективността, софтуерната индиферентност и общественото благоденствие на страните членки. Справедливият преход следва да води до възстановяване на благосъстоянието и по този метод интензивно да ангажира жителите и районите, най-силно наранени от неговото осъществяване.
По отношение на секторите, попадащи в Европейската скица за търговия с излъчвания, България пази позицията, че всички енергоемки браншове би трябвало да продължат да получават задоволителни количества безвъзмездни квоти, съобразени с действителното произвеждане. Страната ни поддържа и разчита на поръчката на Европейска комисия за съответно подкрепяне на най-засегнатите страни членки и райони в този развой и упорства за подробни оценки на въздействието за всички сегашни и бъдещи ограничения, при отчитане на географското разположение, стартови позиции и национални специфики.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР