Зелената сделка (Green Deal), която бе предложена от Европейската комисия,

...
Зелената сделка (Green Deal), която бе предложена от Европейската комисия,
Коментари Харесай

Зелените кредити очакват пролетно събуждане

Зелената договорка (Green Deal), която бе препоръчана от Европейската комисия, се чака да направи Европа климатично неутрална до 2050 година. Целта е производството на парникови газове да бъде понижено най-малко с 50%, по отношение на равнищата от 1990-а. Ще бъдат преразгледани всички закони и ще се вкарат нови за кръговата стопанска система, за понижаване на потреблението на постройките, за биоразнообразието, земеделието и нововъведенията. Своето място в този развой търсят и банките, като Зелената договорка сътвори и нова ниша във връзка с създаването на кредитни артикули.

Заедно с това скоро огромните кредитни институции в Европа ще бъдат обследвани и посредством „ зелени “ стрес проби, които да покажат до каква степен банките се включват в Зеления пакт. В тази връзка доста от тях оповестиха своите цели за реализиране на чиста въглеродна индиферентност, което включва и понижаване на заемите за планове за изследване и рандеман на потребни изкопаеми. 

Интересно е по какъв начин стоят на този декор българските банки. Ето за какво „ Банкеръ “ направи една обиколка из офертите им за „ зелени “ заеми. 

Кредит от ОББ за създаване на фотоволтаични съоръжения

„ Обединена българска банка “ (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, предлага заем до 2 млн. лева за създаване на фотоволтаична централа с мощ до 2 MW за личните потребности на дребни и междинни предприятия,  корпоративни клиенти и аграрни производители. Обектът може да е върху личен терен или нает от обвързвано лице за интервала на заема. Кредитът е част от Програмата за стабилно финансиране на ОББ и подкрепя стесняване на разноските за електрическа енергия и понижаване на въглеродния отпечатък на фирмите. Финансирането обезпечава до 2 млн. лв. или равноценност в евро при облекчени условия за самоучастие. То е с дълъг период на погашение - до 120 месеца след приключване на гратисния интервал ( от 9 месеца), като разновидностите за погасяване са съобразени с съответния бизнес. Парите ще бъдат връщани с пресмятане на изменчив годишен лихвен %, образуван от референтен лихвен % на ОББ и закрепена надбавка. Преди да се пристъпи към изтегляне на заема, компанията би трябвало да има съответните разрешителни за създаване на фотоволтаичната апаратура.

Сред преимуществата на това финансиране е, че създадената над личното ползване сила може да бъде продавана на електроразпределителните предприятия.

В последната година, може би поради скокът на цените на електрическата енергия, набъбна и ползата към създаване на такива фирмени съоръжения, изключително при тези предприятия, които имат огромно ползване. По този метод те биха могли да обезпечат отчасти или напълно потребността си като станат по-независими в производството.

ДСК взе участие в синдикирана договорка за зелена сила

През юни предходната година Банка ДСК и Банка ОТП затвориха синдикирана договорка за финансиране на вятърен парк в Каварна. Сделката бе с „ МЕТ БСУП Файнанс “ и е за рефинансиране на купения от Enel Green Power S.p.A. вятърен парк. Кредитът бе за 27 600 000 евро с равно присъединяване на Банка ДСК и Банка ОТП. Финансираният вятърен парк e петият по величина от този вид в България и се състои от два обекта - в Шабла и Камен бряг. Той действа от 2009 година и създава енергийния еквивалент на потреблението на съвсем 30 000 семейства, като обезпечава сила и за националната енергийна мрежа.

„ МЕТ БСУП Файнанс “ е част от „ MET Group “, европейска енергийна компания, основана в Швейцария, с действия в региона на природния газ, пазарите на електрическа енергия и нефт. Стратегията на групата е създаване на портфолио от възобновими енергийни източници в Централна и Източна Европа.

Зелени решения за дребния и междинния бизнес от " Уникредит Булбанк "

Един зелен заем може и да спести пари за компаниите, са пресметнали от " Уникредит Булбанк ". Най-голямата банка по мярка на активите  в страната е подготвила своите зелени решения за дребния и междинния бизнес у нас. Тя предлага капиталов заем за създаване на фотоволтаична централа за произвеждане на електрическа енергия за личните потребности на предприятието. Той е подобаващ за индустриални компании или бизнеси със забележителна консумация на електрическа енергия, регистрирани в България, които търсят усъвършенстване на разноските си.

Изграждането на фотоволтаична централа прави по-прогнозируеми разноските, споделят от кредитната институция. Заедно с това предприятието получава конкурентна цена на заема, която оправдава дълготрайната инвестиция (възвръщаемост от 5 до 8 години), както и елементарно създаване и дълъг живот на инсталацията. Другото преимущество е, че има еластичност при потреблението - цялостна консумация на личното произвеждане или продажба на непотребната сила на електроразпределителните предприятия. Такъв един план е еднократна инвестиция с възвращаемост от порядъка на 8-20 на 100.

Срокът на погашение е до 10 години (120 месеца), като размер на финансирането от банката е до 90% от размера на конфигурираната мощ, а личното присъединяване е най-малко 10% от размера на инвестицията. Предвидена е опция за гратисен интервал до 12 месеца, а издължаването (вноската по кредита) е съобразено със сезонния темперамент на приходите от производството на електрическа енергия.

Fіbаnk c ĸpeдити, вдъxнoвeни oт " Зeлeнoто финaнcиpaнe "

Fіbаnk (Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa) вeчe пpeдлaгa нa cвoитe бизнec ĸлиeнти три нoви ĸpeдитни пpoдyĸтa - " Зeлeн тpaнcпopт ", " Зeлeнa eнepгия - cвoбoдeн пaзap " и " Зeлeнa eнepгия - coбcтвeнo пoтpeблeниe ". Te ca пpeднaзнaчeни зa миĸpoпpeдпpиятия, мaлĸи и cpeдни фиpми и ĸopпopaтивни ĸлиeнти.

C пpoдyĸтa " Зeлeнa eнepгия - cвoбoдeн пaзap " ĸoмпaниитe мoгaт дa инвecтиpaт в изгpaждaнe нa фoтoвoлтaични инcтaлaции зa пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия, която ще осъществят нa cвoбoдния пaзap. Kpeдитът e инвecтициoнeн, cъс cpoĸ дo 15 гoдини и гpaтиceн пepиoд дo пycĸaнe нa централата в eĸcплoaтaция. Изиcĸвaниятa зa oбeзпeчeния ca oблeĸчeни, ĸaтo в пoвeчeтo cлyчaи тoвa e eдинcтвeнo нoвoизгpaдeния фoтoвoлтaичeн пapĸ. Лиxвитe и ĸoмиcиoнитe зa тoзи тип ĸpeдити ca пo-ниcĸи oт пaзapнитe.

Дpyгa ocoбeнocт e ceзoнният пoгacитeлeн плaн, cъoбpaзeн c пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoeнepгия. Кpeдитът " Зeлeнa eнepгия - coбcтвeнo пoтpeблeниe " e cъщo зa изгpaждaнe нa фoтoвoлтaични инcтaлaции, нo c цeл пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия зa coбcтвeнo пoтpeблeниe и пpoдaжбa. Финaнcиpaнeтo e дo 100% oт пpиeтитe oт бaнĸaтa paзxoди зa изгpaждaнeтo.  Maĸcимaлният cpoĸ нa ĸpeдитa e 10 гoдини, нo paзчeтитe пoĸaзвaт, чe пpи oчaĸвaнитe пaзapни цeни нa eлeĸтpoeнepгиятa, cъc cпecтeнитe paзxoди зa тoĸ, ĸpeдитът щe ce изплaти зa пepиoд oт 3 дo 5 гoдини.

Зелено финансиране от ББР 

То е за създаване на дребни фотоволтаични централи, най-вече за лични потребности до 1 МW. Банката финансира до 95% от изгражданата фотоволтаична централа от бизнесмена, а неговото самоучастие се свежда до 5%. Обезпечение е самата земя, на която се построява инсталацията. Но лихвата е малко по-висока от другите банки, разясни за БАНКЕРЪ изпълнителният й шеф Владимир Георгиев. Причината той изясни с обстоятелството, че ББР работи с публичен запас. И че нейният притеглен запас идва или от страната, или " от интернационалните финансови институции, където ние дейно плащаме лихви ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР