Зелената сделка, европейският мирен процес на Западните Балкани и какво

...
Зелената сделка, европейският мирен процес на Западните Балкани и какво
Коментари Харесай

Лидери от Западните Балканите настояха за по-бърза евроинтеграция на региона

Зелената договорка, европейският кротичък развой на Западните Балкани и какво следва след войната в Украйна бяха тематиките от първия ден на Форума за разговор " Преспа " в Охрид.

Първият вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните връзки на Северна Македония Артан Груби съобщи:

" В разногласието със прилежаща България вършим всичко по силите си, с цел да хармонизираме позициите си и да отблокираме пътя си към интеграция посредством ново другарство ".

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас и министърът на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич - Радман поддържаха нуждата от привършване на процеса на присъединение към Европа допустимо най-скоро.

Евродепутатът и докладчик за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк съобщи, че поуките от предишното би трябвало да бъдат запомнени.

В Охрид се организира и 15-та годишна конференция на началниците на защитата на страните от района на Балканите.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов сложи акцент върху развиването на инфраструктурата в района за улеснение и ускорение подвижността на войските за реагиране.

Той насочи покана към всички участници в самодейността за идната конференция, която ще се състои в София през 2023 година Председателството на форума е за една година на ротационен принцип, то бе поето от България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР