Зелена вълна, която коментатори в Монд определиха като цунами, заля

...
Зелена вълна, която коментатори в Монд определиха като цунами, заля
Коментари Харесай

Зелена вълна заля Франция

Зелена вълна, която коментатори в " Монд " дефинираха като цунами, заля Франция на локалните избори, и разруши очакванията на президентската партия " Република, напред! " да заеме мощни позиции в локалната власт. Големи градове като Страсбург, Лион, Марсилия, Бордо и Безансон позеленяха, а в Париж социалистката Ан Идалго резервира поста си с помощта на поддръжката на зелените.

Управляващите не усппяха да стимулират своите гласоподаватели да излязат да гласоподават всеобщо на втория тур, който заради ковид бе призован с тримесечно забавяне след първия тур. Избирателнта интензивност реализира исторически антирекорд за локални избори - едвам 41%.

Зелените превзеха обичайни замъци на социалистите и консерваторите. В Лион те победиха някогашния министър на вътрешните работи на Макрон - Жерар Коломб, който 22 години бе кмет. В Марсилия разрушиха съвсем феодалната доминация на консервативната десница. Президентът не можа да се зарадва и на успеха на своя министър-председател Едуар Филип в Хавър, където той резервира кметския си пост (това е възможно във Франция), като събра 59%. През последните седмици настойчиво се говореше, че неговата растяща известност на фона на спадащия рейтинг на президента може да принуди Макрон да го смени. Сега обаче позициите на премиера укрепват още повече и президентът надали ще посмее да го в профил. Макрон се е обадил да го поздрави с " красивата победа ".

В столицата партията на Макрон понесе унизително проваляне, тъй като неговата кандидатка Аниес Бюзен - някогашна министърка на опазването на здравето, - която остана трета, не съумя да си обезпечи място даже в общинския съвет на Париж. Това бе индикатор за спадналата известност на Макрон, който на президентските избори през 2017 година победи в столицата и на двата тура.
Традиционната дясна консервативна партия " Републиканците ", която е отдалечен правоприемник на голистите, сподели частична стабилизация след миналогодишния си погром на европейските избори. Но тя загуби както Марсилия, по този начин и доста сензационно Бордо, където нямаше сериозен противник от 1947 година

Крайнодесният Национален общ брой на Марина Льо Пен завоюва единствено един огромен град - Перпинян, който се намира на юг покрай границата с Испания. Националистите не реализираха задачата си да извършат пробив в дребните градове на север и югоизток.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР