Зелена светлина за втора фаза на преговорите за Брекзит дадоха

...
Зелена светлина за втора фаза на преговорите за Брекзит дадоха
Коментари Харесай

Преговорите за Брекзит ще навлязат в следващата фаза

Зелена светлина за втора фаза на договарянията за Брекзит дадоха през днешния ден европейските водачи. Във втория ден от срещата на върха в Брюксел те обаче не се споразумяха за основаване на пост финансов министър на еврозоната. Премиерът Бойко Борисов взе участие в среща с Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел и Алексис Ципрас. От нея излезе предлагането за образуване на среща Европейски съюз - Турция по време на българското председателство.

 © Българска телеграфна агенция / Xinhua / Ye Pingfan
Инициатор на това предложение са Борисов и Ципрас, а срещата се планува да бъде в София. Засега това е концепция, само че се работи по нея. Миграцията продължава да бъде главен проблем, по който страните членки не могат да реализират единодушие.
Бойко Борисов, министър-председател на България: " Всички са наясно, че съглашението с Турция и опазването на Българо-гръцко-турската граница и акваторията на Черно море, както и изпод островите на Гърция може да стане единствено със съблюдаване на съглашението. Едно е управлението на Турция да поеме ангажимент единствено пред България и единствено през Гърция, друго е и дружно с Европейската комисия и то на наша територия. Освен това въздействието, което Турция има на Балканите, би могло да се впрегне в градинев проект, а не деструктивен проект ".
Следващата фаза на договарянията за Брекзит са определяни като доста сложни, те ще стартират през март 2018 година
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Същинските договаряния от втория стадий ще стартират през март следващата година. Не мога да кажа по кое време ще приключат.Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет: Със сигурност вторият стадий ще бъде по-труден и по-голямо предизвикателство от първия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР