„Зелена карта за административно обслужване“ се нарича новата услуга, която

...
„Зелена карта за административно обслужване“ се нарича новата услуга, която
Коментари Харесай

София дава бърз достъп за обслужване на инвеститори и стартъпи

„ Зелена карта за административно обслужване “ се назовава новата услуга, която СОАПИ ще дава на вложителите в София от 2022 година Основната цел е да се дава подпомагане за самостоятелно административно обслужване на територията на Столична община вложители, които са сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията и на такива, които не са, само че дават отговор на изискванията. Специален акцент се слага и върху започващите новаторски предприятия, за които не са планувани общи насърчителни ограничения в нормативната уредба. С издаването на „ Зелена карта “ за започващи компании СОАПИ слага стартъпите паралелно до стратегическите вложители за София.
 
Практиката демонстрира, че към сегашния миг има вложители, които не се възползват от узаконяване, защото не употребяват насърчителни ограничения и не търсят подпомагане за административно обслужване от страна на Българската организация за вложения. В същото време те постоянно имат потребност от осведомително и самостоятелно административно обслужване, решение на зародили правни и административни проблеми и реализиране на ходатайство при решаването им, реализиране на контакти с евентуални сътрудници, образуване и присъединяване в срещи с тях, както и подкрепяне на капиталовите планове посредством съвещания по отношение на опциите за осъществяване на плановете и разяснение на нужните съответни дейности. Инвеститорите имат потребност и от подпомагане за реализиране на партньорства с финансиращи институции, регулаторни и административни органи, органите на локалното самоуправление на територията на Столична община, организации за набиране на личен състав, университети, просветителни структури и други, което всъщност са функционални компетентности на СОАПИ.
 
65 млн. лева е цената на вложенията на първите четири компании, които ще получат „ Зелена карта за административно обслужване “ от СОАПИ. Това са:
 
„ София Мед “ АД – производител на необятна гама валцовани и пресовани артикули от мед и медни сплави с необятно приложение в редица промишлености и в строителството. На 29.12.2021 година Европейска банка за възстановяване и развитие разгласи, че ще отпусне нов заем в размер на 40 млн. лева на „ София Мед “ за устойчивото развиване на компанията, което ще разреши да се разшири производството на медни артикули, подбудено от възходящото търсене в областта на така наречен зелени приложения.
 
„ Кей Био Индъстри България “ ЕООД – основател на високотехнологичен промишлен парк „ Хемус “, който се намира в регион Кремиковци, промишлена зона Челопечене. Прогнозните общи разноски за вложения в парка за идващите 3 години възлизат на над 23 млн. лева, с капацитет да доближи до 50 млн. лева Очакваните резултати от построяването на парка са поощряване на високотехнологичните действия и услуги на територията на София и страната.
 
„ Елка.бг “ – платформа за съпоставяне на цените на електрическата енергия, което разрешава на клиентите да избират снабдител и да пестят пари. Стартъпът е учредена от дребен екип с по повече от 15 години самостоятелен опит в енергийните пазари, цифровите услуги и маркетинга. За да подкрепи развиването й „ Vitosha Venture Partners “ са вложили в нея 200 000 евро.
 
„ Дексикон “ ООД – стартъп, който построява платформа за евтина разработка на мобилни приложения. Компанията предлага към този момент подготвени шаблони, които елементарно и бързо да бъдат модифицирани съгласно потребностите и желанията на клиента. „ Vitosha Venture Partners “ поддържа екипа с 200 000 евро поради богатия му опит в IT  промишлеността.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР