Зелен сертификат за повторно преболедували все още няма. Прогнозата на

...
Зелен сертификат за повторно преболедували все още няма. Прогнозата на
Коментари Харесай

Пикът на четвъртата ковид вълна отминава

Зелен документ за наново преболедували към момента няма. Прогнозата на заместител здравния министър Александър Златанов пред Българска национална телевизия, че подобен документ ще може да се издава до края на деня не се сбъдна. Официална заповед към момента няма. А от " Информационно обслужване " споделиха, че ще им би трябвало време, с цел да пренастроят Националната здравноинформационна система.

Пикът на четвъртата коронавирус вълна отминава и не се постанова цялостно затваряне на страната. Това сподели в `Денят стартира " заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.

Според заместник-министър Златанов противоепидемичните ограничения, които работят у нас сега дават резултат.

" Вече сме в подножието. Преминаваме пика на четвъртата вълна. Мерките, които ние обявихме, дадоха своя резултат, тъй като то е реалност, че не стигнахме до затваряне. И алтернативата беше зеленият документ ", съобщи Александър Златанов.

На този стадий не се постанова откриване на нови коронавирус кревати.

" Болниците не работят към момента умерено, тъй като хората, които са в лечебни заведения, към момента не са малко. Макар че натискът леко отхлабва, нямаме разширение на коронавирус леглата. Вече имаме и повече свободни кревати ", съобщи Александър Златанов.

По думите на Златанов служебното държавно управление е осигурило средства за лекуване на коронавирус заболели и поддръжка на работещите на първа линия до края на годината.

" До края на годината сме подсигурили безусловно всички нужни средства за лекуване на коронавирус. Включително и тези нови лекарства, които се чака някъде първоначално или средата на декември да се появят ", съобщи доктор Александър Златанов.

На изключително съвещание на следващия ден Европейската организация по медикаментите ше прегледа документите на двете компании, които оферират противовирусни лекарства за лекуване на ковид.

" Имат отлична резултатност - в 80 и над 80% от случаите те понижават вероятността за банкет в болница. Приемат се през устата, което ще бъде доста елементарно, в това число и в амбулаторната процедура ", съобщи Златанов.

Одобрение за потребление на тези медикаменти в Европа се чака до края на годината. А първите количества у нас евентуално ще бъдат доставени през първото тримесечие на 2022 година

" Българите жители ще имат достъп до тези медикаменти. Въпросът е кои от тях да го получават? От кого да се предписват, кой да ги заплаща?, съобщи проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската организация по медикаментите

Един курс лекуване с новите лекарства ще коства към 1000 лв., посочи Гетов. А от здравното министерство споделиха, че в началото медикаментите ще бъдат безвъзмездни. Експертите обаче споделят, че най-хубавият метод за предотвратяване от ковид е имунизацията. От здравното министерство увериха, че у нас има задоволително ваксини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР