Зехтинът е позволеният грях през повечето дни от Великия пост.

...
Зехтинът е позволеният грях през повечето дни от Великия пост.
Коментари Харесай

Зехтинът - позволен грях по време на пости

Зехтинът е разрешеният грях през множеството дни от Великия пост. Сдобил се със статута на „ течно злато ”, той е незаместим в моментите, в които организмът се лишава от избрани хранителни субстанции. Добрата вест е, че до момента в който постите, можете да се „ облажите ” с него, без да престъпвате църковните догми. Защото и най-хубавият християнин има потребност от вкусна, качествена и потребна храна.  

Древните нации вярвали в божествения генезис на маслините. В библейските текстове маслиновото дърво е знак на възраждането и възкресението. Смята се, че култивирането му е почнало преди 6000 години в земите на Египет и Мала Азия, а по-късно, с помощта на финикийските търговци, тази просвета се е популяризирала в Европейското Средиземноморие - Испания, Гърция и Италия. Сега към 99% от зехтина се създават точно в тези страни.  

Маслото, добивано от плодовете на маслината, има освен прелестни вкусови качества, само че е извънредно потребен артикул, чиито лечебни свойства са се употребили още от античните лекари. Зехтинът, съвсем изцяло състоящ се от ненаситени мазнини, съдържа на практика всички нужни за индивида витамини и към 100 микроелемента. Той намалява нивото на кръвната захар, препятства болесттите на сърцето, почиства кръвоносните съдове, усъвършенства растежа на костната система при децата, понижава риска от атеросклероза. 

Затова жителите по Средиземноморието, които в продължение на целия си живот непрекъснато са употребявали в храната си зехтин, наподобяват толкоз здрави и жизнерадостни. А в Гърция, където всеки гражданин използва повече от 4 литра зехтин на година, е открито най-ниското ниво на смъртност от сърдечносъдови болести.  

Затова всеки, който се грижи за здравето си и обича да се храни вкусно и качествено, би трябвало безусловно да включи в менюто си зехтина. Сега не е мъчно да се откри този артикул, единствено че е значимо да се знае по какъв начин се избира той, тъй като има и имитации. Най-важното е да се помни, че маслиновото масло не може да е на ниска цена.

В взаимозависимост от вида на почвата, климатичните условия, метода на събиране на реколтата и софтуерния развой на сплескване зехтинът се дели на разнообразни категории.

Един от основните индикатори на неговото качество е киселинното число (не бива да е повече от 2). Колкото е по-ниско е то, толкоз по-качествен е зехтинът.

Зехтинът съхранява най-добре аромата, цвета и усета си в стъклен съд, по тази причина качествените сортове постоянно се продават в стъклени бутилки.

Зехтинът би трябвало да се съхранява в изсъхнало, ветровито, мрачно място, по-далече от кухненските миризми, тъй като има способността да ги попива. Не би трябвало да се оставя в хладилника, защото присъщият му необикновен мирис и усет най-пълно се разкриват на стайна температура.

Подарък от боговете

За мощната връзка сред маслиновото дръвче и неговите плодове с религиозния и светския живот свидетелстват многочислени източници - писмени документи и творби на изкуството. До наши дни са непокътнати също и доста традиции - празници на " течното злато ". В преданието за Ной се загатва, че той изпратил гълъб, с цел да види дали се е оттекла водата от потопа, а птицата се върнала, носейки в човката си маслиново стръкче. От преданията на разнообразни нации са познати и описания за " далечни страни ", където " порастват лози, смокини и маслинови дръвчета ". Маслиновото стръкче било знак на мира, а по-късно - и на благосъстоянието.

По време на Олимпийските игри маслиновото стръкче се приемало като знак на победа. В Древен Рим зехтинът принадлежал към всекидневната храна. Внасяли го най-вече от Испания. Доказателство за размера на този импорт е хълмът край град Остия, формиран от части на счупени съдове за зехтин.

Пази от заболявания и махмурлук

Много модерни изследвания потвърждават, че постоянната приложимост на зехтин в салатите и готвенето защищава от тежки заболявания и ни прави дълголетници. Тази скъпа за организма растителна лой понижава холестерина в кръвта  

Полезна е при болести на сърцето, оказва помощ при разстройства в храносмилането, облекчава активността на черния дроб и почиства кожата.

Със зехтин се лекуват открити кървящи рани по кожата. Правят се компреси, които се оставят да работят по време на сън.  

За пречистване на стомашно-чревния тракт се предлага да се изпива по 1 с.л. зехтин на гладен корем.

Ако сте вървели доста денем и краката ви са изморени, масажирайте ги пламенно към половин час със зехтин, разбъркан със сок от лимон.

Преди пиянство на алкохол вземете чаена лъжичка зехтин. Така спиртната напитка ще бъде призната по-добре от организма ви. Известно е, че зехтинът покрива лигавицата на стомаха и оказва помощ на черния дроб да отдели алкохола, преди той да е проникнал в кръвта.

 

Не пържете в екстра върджин

Учени от университета в Порто обаче потвърдиха, че няма никакъв смисъл да се пържи и готви с него, заяви в. " Дейли Мейл ". Оказва се, че при нагряване потребните свойства на зехтин екстра върджин се губят.

В зехтина има повече антиоксиданти, в сравнение с в другите типове олио. В него се съдържат също фенолови съединения, които защищават от рак. При термична обработка обаче те губят качествата си.

По принцип при нагряване се понижава концентрацията на фенолови съединения, настояват експертите от университета в Порто.  

Португалските учени предлагат да не се пържи със безценен зехтин, да не се варят с него супи и да се готвят ястия в микровълнова фурна, защото това би било хабене на средства.

От позиция на крайния резултат - зехтинът екстра върджин се трансформира в елементарен зехтин или даже в общоприетоо олио.

ИЗПИТАНО

Средиземноморски самун

Необходими артикули:

брашно - 700 г

квас - 25 г прясна или 15 г сушена

сол - 1/2 ч.л.

мед - 1 ч.л.

зехтин - 4 с.л.

босилек - 2 клонки за декорация

За коричката:

подправки - 1 с.л. примес от сушени зелени подправки

 домати - 1 с.л. сушени

маслини - 12 бр. без костилки

 зехтин - 1 с.л.

Начин на подготвяне: 

Загрейте фурната на 220 градуса. Разтворете маята в 1 чаша вода и прибавете меда. Когато маята бухне, прибавете я към брашното дружно със солта, зехтина и 600 мл хладка вода.

Месете, до момента в който тестото стане безпрепятствено и еластично. При нужда прибавете още малко брашно. Оставете го да бухне за 1 час, с цел да удвои размера си. После го премесете още веднъж.

Разточете огромен кръг върху тава за пица или тава за печене. Намажете с доматеното пюре и поръсете със зелените подправки, маслините и доматите.

Най-накрая намажете със зехтина. Оставете да бухне за 15 минути. Печете към 30 минути, до момента в който покафенее и стане хрупкав. Украсете с листа от босилек и поднесете.

 

Дзадзики с мента

Необходими артикули: 

1/2 кг цедено кисело мляко

4 с.л. зехтин

2 скилидки чесън

1 с.л. магданоз

 2 с.л. мента

1 с.л. копър

2 с.л. лимонен сок

сол

Начин на подготвяне:

Магданозът (1 с.л.), ментата (2 с.л.) и копърът (1 с.л.) се нарязват на ситно, а чесънът (2 скилидки) се счуква. В огромна купа се смесват дружно с цеденото кисело мляко (1/2 кг), зехтинa (4 с.л.) и лимоновия сок (2 с.л.). Предястието се овкусява със сол и се оставя да се охлади в ледник най-малко час. Сервира се поръсено с малко зехтин и хрупкав самун.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР