Зебровият амадин е една от най-популярните птици, които любителите на

...
Зебровият амадин е една от най-популярните птици, които любителите на
Коментари Харесай

Зебров Амадин

Зебровият амадин е една от най-популярните птици, които феновете на пернати отглеждат в клетка вкъщи. Това е доста красива дребна птичка, при което много непретенциозна, по тази причина е доста лесна за развъждане даже от хора, които в никакъв случай преди този момент не са имали птици.

История на зебров амадин

Родината на зебровия амадин е Австралия. Тези дребни птички живеят в сухи местности и търсят храна на огромни ята. През двадесетте години на предишния век са се отглеждали най-вече бели зеброви амадини, които в действителност са били чисто бели, с блестящо червени клюнове. Зеброви амадини се срещат и в югоизточна Азия, както и в Африка. В природата те вършат забавни гнезда, които наподобяват на топки или на бутилки.

Стандарт на зебров амадин

Зебровият амадин е висок към 11 сантиметра и тежи 9 грама. Мъжкарят е с красиви ярки цветове. Главата, шията и гърбът му са сив, към ушите и бузите има оранжево-червени петна. Долната част на гърдите и коремчето са бели с жълтеникав нюанс, горната част на гърдите е сива, с тънки черни райета. Мъжкарят има черно леке върху гърдите и бели точици върху алените си хълбоци. Женската е доста по-невзрачна – тя е сива на цвят, има черни линии върху главата и алена човка.

Мъжкарите наподобяват на женски по оцветяване, преди да навършат 12 седмици – едвам тогава те стават красиви и с блестящо оперение. Срещат се и зеброви амадини, които са бели, или пък кафяви на цвят, както и кремави зеброви амадини. За най-ценни се считат по този начин наречените мармозет-амадини. Те са чисто бели с черни петна към очите, черни линии върху опашката, а мъжкарят е с червени петна на бузите и на хълбоците. Допустими са и жълтите клюнове, които са присъщи за птици със златисти пера.

Грижи за зебров амадин

Стопаните на зебровия амадин би трябвало да са наясно, че въпреки и непретенциозна, тази дребна птичка е много нападателна. Тя не може да живее с други типове птици в една клетка. Понякога демонстрира експанзия и към птици от личния си тип и само в любовния интервал тази експанзия изчезва за известно време. Агресия няма въобще, в случай че зебровият амадин живее в просторна волиера – тогава се схваща добре и с други типове птици. Зебровият амадин пие доста по-малко от другите типове птици, само че все пак в клетката му постоянно би трябвало да има чиста вода.

Обучение на зебров амадин

Зебровият амадин е дребна птичка, която не може да бъде научена нито да каца на рамото ви, нито да приказва или да имитира някакви звуци, както вършат папагалите. Но елементарно можете да я научите да взима зрънца от ръката ви. Зебровият амадин е мнителен към непознати, само че щом един път свикне с вас, ще ви приема напълно умерено, стига да не вършиме внезапни придвижвания.

 Зеброви амадини

Хранене на зебров амадин

Основната част от менюто на зебровия амадин в природата е формирана от семена на диворастящи треви, кълнове на разнообразни растения и инсекти. В домашни условия зебровият амадин се храни със примес от разнообразни типове семена и зърна – ленено семе, светли сортове просо. Препоръчва се в готовите смески, които се продават в магазините, да се прибавят кълнове овес, листа от зелена салата, а през лятото – полски треви. Зебровият амадин на драго сърце ще кълве примес от настъргани моркови и твърдо сварено яйце. В клетката на зебровия амадин наложително би трябвало да има кост от сепия, от която птицата да си набира калций.

За зебровия амадин е потребно понякога да слагате в клетката му натрошена черупка от твърдо сварено яйце. Трябва да знаете, че за зебровия амадин са изцяло несъответствуващи храните, които са предопределени за папагали. В клетката на зебровия амадин би трябвало да има две хранилки – една за главната храна на птицата, а другата – за смляна яйчена кора. Зебровият амадин обича ябълки и ситно нарязан магданоз. Пълнозърнестият самун и краставиците също се харесват на тези красиви птици, само че не се предлага да им се дават постоянно.

Заболявания на зебров амадин

Зебровият амадин може елементарно да се разболее, в случай че го държите на място, където има течение или е прекомерно ветровито. Ако ненадейно забележите, че птицата спи непрекъснато или лежи по стомах на дъното на клетката, незабавно би трябвало да я занесете при експерт. Тежкото дишане, непрекъснатото прозяване, кихане и клатене на главата също може да са признаци на простуда или на съществено заболяване. Ако птицата повръща, чеше се непрекъснато, пищи или дълго време стои с провесена глава, както и в случай че накуцва, би трябвало незабавно да я види експерт по птиците.

Заради бързата обмяна на веществата заболяванията на птиците се развиват доста бързо и най-малкото закъснение може да е съдбовно за тях. Често зебровите амадини страдат от диария, както и от полиурия – увеличение на урината в отделяните от тях субстанции. Това води до обезводняване и гибел на птицата. Ако в екскрементите на птицата има кръв, това значи, че тя има сериозен вътрешен кръвоизлив и възможностите ѝ за оцеляване не са доста огромни, по тази причина незабавно би трябвало да я види експерт. Не се предлага стопаните да взимат сами ограничения по лекуването на зебровия амадин, тъй като това в никакъв случай не приключва добре.

Любопитни обстоятелства за зебров амадин

Зебровите амадини не пеят доста, само че пеенето им е доста прелестно за слушане. Те няма да ви разсънят рано заран, а ще изчакат да се разсъните, и тогава ще стартират да шумят. Зебровите амадини поддържат връзка между тях с забавни звуци, които припомнят за звуците, които издават гумените детски играчки. След като съберете двойка зеброви амадини, не би трябвало да ги разделяте, тъй като те ще се поболеят от тъга. В природата двойката зеброви амадини остава дружно до гибелта си.

Недостатъци на зебров амадин

Може би единственият минус на зебровия амадин е неговата страхливост. Тези птици са в положение да стартират да се удрят в стените на клетката при стрес от мощен тон или експанзия, проявена от любопитно домашно животно. Това може да докара и до летален излаз за дребната птичка.

Размножаване на зебров амадин

Зебровите амадини се развъждат елементарно, в случай че се съблюдават разпоредбите за хранене и развъждане на тези красиви птици. Зебровите амадини са подготвени да се развъждат още щом навършат 3 месеца, само че не се предлага да се дава опция на тези дребни птички да имат потомство, преди да навършат 6 месеца. Това е рисково за женската и може да се отрази зле и на потомството ѝ. Зебровите амадини, които стартират да се развъждат от доста дребни, не доближават пълностоен растеж и не се развиват вярно. Ако зебровите амадини, които ще основават поколение, не са живяли дружно, би трябвало да ги оставите за известно време да свикнат една с друга.

 Зебров Амадин

За тази цел нормално на птиците им би трябвало един месец. Ако те не демонстрират експанзия една към друга и спят една до друга, всичко е наред. В момента, в който чуете мъжкаря да пее, а женската да му дава отговор с нещо като леко грачене, е време да сложите гнездо в клетката, където зебровите амадини да отгледат потомството си.

Зебровият амадин е плашлива птица, по тази причина при гнездене двойката има потребност от къщурка с покрив, която да ги скрива от любопитни погледи. Откритото гнездо е изцяло неуместно за двойка зеброви амадини, тъй като те са в положение да изхвърлят яйца и даже новоизлюпено пиленце, в случай че се изплашен от нещо. За отглеждане на зеброви амадини на двойката е нужна клетка с размери най-малко 60 на 40 на 40 сантиметра.

Вътре се поставя затворена къщурка и до нея се поставят изсушени нарязани тревички и кокосови нишки. От тях птиците си вършат настилка в гнездото. Не се предлага да се поставят конци или памук, тъй като новоизлюпените пиленца се заплитат в тях и умират. Няколко дни след появяването на къщичката в клетката женската стартира да го цялостни с тревички и след 3-4 дни могат да се появят към този момент първите яйца. Ако до 2 седмици след слагането на къщичката няма яйца, сложете още една къщурка, само че от различен тип – тази може просто да не се е харесала задоволително на двойката. След като се появи третото или четвъртото яйце, женската сяда върху тях, с цел да ги мъти. Затова не се тормозете, в случай че в къщичката към този момент има яйца, само че женската не ги мъти.

Ако женската откаже да се грижи за пиленцата, това може да се дължи на съществуването на домашни животни в помещението или на стресиращи звуци, както и в случай че птицата е оставена на място, което е прекомерно студено за нея. В момента, в който женската стартира да мъти, не се предлага да се почиства клетката, с цел да не се стресира птицата. Две седмици откакто женската стартира да мъти, се излюпват пиленцата. Те стартират да издават доста слаби звуци едвам на третия ден след излюпването си. След втората седмица писъците им, провокирани от апетит, сигурно ще се чуват и от съседите.

Зебровите амадини са известни птици за развъждане като неразделките, папагали ара, канарчетата, корелата, какаду, вълнистите папагалчета и др.

Запознайте се още с гулдовия амадин и вижте разгласи и цени за амадини.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР