Зебрите са се изхитрили да се опазват от конските мухи

...
Зебрите са се изхитрили да се опазват от конските мухи
Коментари Харесай

Белите райета пазят и хората от конски мухи

Зебрите са се изхитрили да се опазват от конските мухи посредством белите си райета, само че те работят отблъскващо и при хората с сходна нанесена шарка, оповестява Франс прес.

През 2014 година екип американски учени откри, че в процеса на еволюцията зебрите са развили присъщите си раирани шарки за да се предпазят от набезите на мухата цеце и на конските мухи.

Тръгвайки от тази база унгарският академик Габор Хорват от университета в Будапеща решил да изследва дали белите линии, които рисуват по телата си някои от племената в Нова Гвинея, в Папуа, в Африка или в Австралия, не целят същия резултат.

За задачата унгарският екип употребявал три манекена, копие на човешки фигури, които били изложени пред инсекти, жадни за кръв. Пластмасовите модели били с друг цвят на кожата, като един от тях носел присъщите за зебрите райета. Оказало се, че раирания манекен бил 10 пъти по-малко атрактивен за конските мухи, спрямо другите останали два. "Антиинсектицидните " краски не били свързани единствено с белите райета, а и с други конфигурации. Те понижават поляризацията на отразената светлина на човешкото тяло и по този метод стават по-малко "апетитни " за конските мухи. И колкото претекстът е по-тънък и повтарящ се, толкоз отблъскващият резултат е по-силен./
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР