Зебрите са емблематични със своята отличителна украска, но замисляли ли

...
Зебрите са емблематични със своята отличителна украска, но замисляли ли
Коментари Харесай

Зебрите бели с черни ивици ли са или черни с бели ивици? Отговорът ще ви изненада

Зебрите са емблематични със своята отличителна украска, само че замисляли ли сте се дали зебрите са бели с черни линии или черни с бели линии?

Зашеметяващото черно-бяло оцветяване на кожата на зебрата се откроява в ослепителен контрастност със сухите, кафяво-пясъчни пасища и гори от саваните на техните родни територии в Източна и Южна Африка. 

Тези линии са неповторими за всеки субект. Днес съществуват три типа зебри - равнинната зебра (Equus quagga), планинската зебра (E. zebra) и зебрата на Греви (E. grevyi) - и всеки от тези типове също има друг модел на линии. За някои по-тъмните елементи от кожата им са черни, до момента в който други имат по-кафяв цвят, а някои имат линии единствено по тялото, само че не и по краката. Изчезнал подвид на равнинната зебра, наименуван квага (E. quagga quagga), е имал минимални линии по главата, гривата и шията си, написа The Quagga Project.

Въпреки тези разнообразни модели и оцветяване, всички зебри имат еднакъв цвят на кожата: черен, споделя Тим Каро, поведенчески и постепенен еколог и опазващ биолог от Калифорнийския университет. Това обаче не дава отговор на въпроса дали козината им е черна с бели линии или противоположното. За това би трябвало да погледнем към меланоцитите на зебрата или клетките, които създават пигмент за козината им.
Жена, която се омъжи за себе си, в този момент се развежда, срещнала различен
Моделът Крис Галера, която се омъжи за себе си на публична гала през септември тази година, си изиска бракоразвод и се раздели сама съ...

Въпреки че зебрите имат черна кожа, разнообразни процеси на развиване дефинират цвета на косъма им, тъкмо както светлокожият човек може да има тъмна коса, сподели Каро. Всъщност зебрите имат повече светла козина, в сравнение с тъмна - коремът им нормално е ярък - тъй че може да наподобява, че зебрите са бели с черни линии. 

Но това не е по този начин, тъй като всяко парче коса - както ярко, по този начин и мрачно - пораства от фоликул, цялостен с меланоцитни кафези, написа през 2005 година в Journal of Investigative Dermatology. Тези кафези създават пигмент, който дефинира цвета на косата и кожата. Този пигмент е прочут като меланин; доста меланин води до по-тъмни цветове, като мрачно кафяво или черно, до момента в който по-малко меланин води до по-светли цветове, като лешник или русо. Черната четина на зебрите е цялостна с меланин, само че меланинът липсва в бялата четина, всъщност, тъй като фоликулите, които съставляват линиите на бялата коса, са „ изключили “ меланоцитите, което значи, че не отделят пигмент.

Точните биологични процеси зад линиите на зебрата не са известни, само че при африкански раирани мишки, които имат светли и тъмни линии, генът Alx3 е по-активен по светлите линии, в сравнение с тъмните линии, съгласно изследване от 2016 година в списание Nature. Alx3 дейно стопира основния регулаторен ген, виновен за развиването на меланоцитите, което води до светла коса, откриха откривателите.

И по този начин, за какво зебрата е черна с бели линии? Този неповторим модел на багра може да държи надалеч хапещите мухи и комари. Проучване, оповестено през 2020 година в списанието Proceedings of the Royal Society B, открива, че африканските конски мухи кацат по-рядко върху коне, носещи раирани или карирани килими, в сравнение с върху коне, носещи едноцветни килими. А тези хапещи мухи могат да придвижват заболявания, които са съдбовни за зебрите.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР