Здравословното хранене на децата е във фокуса на конференция, която

...
Здравословното хранене на децата е във фокуса на конференция, която
Коментари Харесай

Конференция в София за здравословното хранене на децата

Здравословното хранене на децата е във фокуса на конференция, която се организира в НДК. Събитието е част от календара на Българското европредседателство. Експерти от страните членки от сферата на опазването на здравето и земеделието дружно ще дискутират опциите на дейни политики за справяне с растежа на хроничните заболявания.

Тази конференция е експертна среща на учени от дирекции на СЗО и Европейска комисия, която има за цел да търси решение на проблеми, които биха могли да бъдат основа на общо европейско решение и законодателство. България се показва като страна модел във връзка с публичните поръчки за доставки на по-качествените храни за учениците.
Джон Райън - шеф на Дирекция " Обществено здраве " в Европейска комисия: По време на малтийското председателство, разработихме инструкции за публичните поръчки за качествени храни, за публичното хранене. Това са храни с ниско наличие на сол и на мазнини, само че са и с ниска цена. Пазарът на Европейски Съюз за учебна храна генерира 87 милиарда евро годишно, огромен пазар, тъй че в случай че страните членки се съгласят да купуват висококачествени храни за учебните заведения, те изпращат сигнал до локалните и до по-големите производители, че качеството на храна е главен аршин.Проф. Веселка Дулева - народен съветник по хранене и диететика: Първо - съответни ограничения към фамилиите, след това ограничения, които контролират поръчките за храна в детските заведения. Другите значими тематики, които ще бъдат разисквани, са понижаване на натиска на маркетинга и рекламата на храни за деца.
След форума евентуално ще се излезе и с съответни изводи за това по какъв начин може да се контролира маркетингът на детски храни.
 © Цветомир Петров / БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР