Здравословните зеленчуци навлизат не само в менюто на хората, но

...
Здравословните зеленчуци навлизат не само в менюто на хората, но
Коментари Харесай

Зелена светлина: Зеленчуци навлизат в строителството

Здравословните зеленчуци навлизат освен в менюто на хората, само че и в стените и основите на къщите им. Нищо чудно морковите да заместят най-малко част от цимента, употребен в строителните смеси.

Учени от Ланкастърския университет във Англия са загърбили огромните бетонобъркачки и са насочили вниманието си към неизползвания капацитет на блендерите. С тяхна помощ те докарват морковите до характерно положение на свръхситно смляна примес. Казано по съвременен метод - наноматериал. Сам по себе си той не прави кой знае каква работа. Но разбъркан с класическия бетон, демонстрира чудесни свойства.

проф. Мохамед Саафи: Предварителните ни изследвания демонстрират, че прибавянето на половин кг наноматериал от моркови икономисва към 10 кг цимент на един кубически метър бетон.
Учените са открили също, че прибавянето на моркови предотвратява появяването на пукнатини в бетона. А това го прави доста по-надежден като строителен материал. И може да удължи живота му.

проф. Мохамед Саафи: Установихме, че здравината на бетона може да се усили с 80 % при прибавяне на дребни количества от този нов материал.
Преоткриването на бетона с лек морковен нюанс дава поръчка за нов отпечатък в строителната промишленост. Освен това при бъдещата приложимост на новия материал ще се употребява по-малко количество цимент. По този метод се понижават и излъчванията въглероден диоксид. Нека напомним това, което припомня и Международната организация по енергетика - че циментът е виновен за 7% от световните излъчвания СО2. Идеята за потребление на моркови в строителството надали ще лиши хората от нужното количество зеленчуци на масата им. В края на краищата, приказваме за напълно дребни порции от морковената добавка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР