Здраво дърво от вида полски ясен“ на възраст над 60

...
Здраво дърво от вида полски ясен“ на възраст над 60
Коментари Харесай

Вандали увредиха дърво на 60 години на ул. „Оборище“ в Сливен 

Здраво дърво от типа „ полски явен “ на възраст над 60 години е било съзнателно повредено, с цел да бъде унищожено, алармираха жители в общинската администрация.

Дървото пораства на тротоара пред нова частна къща на ул. „ Оборище “ в града. Общината е полагала постоянни грижи за него, короната му е съкращавана. „ На място се  установи, че на 30 см височина в ствола му са пробити отвори с диаметър по 1 см. С просто око се вижда, че тези отвори и стволът са били заливани с течност, с цел да бъде унищожено дървото “, съобщи  ландшафтният проектант Емилия Кючукова. Усещала се миризма на нафта.

Проверка по случая сподели, че това не е първият сигнал за вандалското посягане. Вече са правени опити за връзка със притежателя на жилищния парцел, само че към този момент – без резултат. Той не е бил откриван на адреса. Изпратено му е и писмо, което обаче не е потърсено и е върнато в администрацията. Опитите за определяне на контакт не престават. Дървото ще бъде следено от общинските еколози.

За страдание, през последните години са регистрирани четири такива похищения върху тротоарни дървета на разнообразни места в Сливен. „ Едно от пробитите дървета, на тротоар по бул. „ Георги Данчев “, трябваше да бъде отсечено. То изсъхна бързо под влияние на химикалите и стана рисково “, прецизираха специалистите.

Община Сливен припомня, че дърветата край улиците, булевардите, в парковете и други публични територии са обществена общинска благосъстоятелност. Извършителите на злоумишлени увреждания подлежат на наказания по настоящата нормативна уредба. 

Общината благодари на жителите, които алармират за противозаконните похищения, защото повредените дървета стартират да съхнат и се трансформират в действителна заплаха за минувачите, както и за парцелите, пред които се намират. В случаите, когато дървета заплашват преминаващи жители и инфраструктура, администрацията постоянно взема отношение по подадените сигнали и прави нужните дейности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР