Здравното министерство ще може да субсидира поддържането и готовността на

...
Здравното министерство ще може да субсидира поддържането и готовността на
Коментари Харесай

Здравното министерство ще субсидира болниците и за инфекциозни болести

Здравното министерство ще може да субсидира поддържането и готовността на клиники и отделения по инфекциозни заболявания за оказване на здравна помощ при епидемиологично разпространяване на заразни заболявания. Това реши дефинитивно Народното събрание, приемайки с 86 гласа „ за “ на първо и второ четене и без спор измененията в Закона за лечебните заведения. 

В момента министерството има право да заплаща на лечебните заведения единствено за незабавна и психиатрична помощ, за действия по ТЕЛК и за поддържане на регистри. По тази причина лекуването на пациентите с инфекциозни болести и в частност с ковид в изискванията на зараза се пое още веднъж от Здравната каса по линия на клиничните пътеки.

С измененията в закона се задължава министърът на опазването на здравето да приведе в сходство наредбата, по която се случва субсидирането. Предвижда се субсидирането да се прави единствено през интервала на оповестено изключително състояние или на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Парите ще се отпускат на публичните лечебни заведения за поддържане на готовността за оказване на здравна помощ при епидемиологично разпространяване на заразни заболявания, които подлежат на наложителна изолираност - холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне или друга болест, за която с експлицитна заповед на здравното министерство е въведена карантина. Такава помощ ще могат да получават и частните лечебни заведения , само че единствено в условия на извъредно състояние или изключителна епидемиологична конюнктура. 

Очакваните резултати от използването на смяната в нормативната уредба са свързани с гарантиране готовността на лечебните заведения за болнична помощ за оказване на навременна здравна помощ при епидемиологично разпространяване на заразни заболявания на територията на страната, смята председателят на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, която е вносител на поправката. 

В отчета на комисията по опазване на здравето се показва, че препоръчаните промени няма да доведат до влияние върху държавния бюджет, защото субсидирането на лечебните заведения за болнична помощ се прави в границите на средствата за тези действия по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година.

Депутатите одобриха единомислещо с 94 гласа " за " на първо и второ четене и включването на България в съглашението на Европейски Съюз за обща поръчка на ваксина против COVID-19. По нея се планува страната ни да получи най-малко 2 млн. ваксини, като приоритет за слагането й ще бъдат хората от рисковите групи – над 65 година и с съпътстващи болести, само че няма да е наложителна. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР