Здравното министерство публикува документ, който дава указания за работата на

...
Здравното министерство публикува документ, който дава указания за работата на
Коментари Харесай

МЗ излезе с препоръки към детските градини: Без част от играчките, без допълнителни дейности, до 20 деца в група


Здравното министерство разгласява документ, който дава инструкции за работата на детските градини в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. От на следващия ден, 22 май, градини и ясли на територията на цялата страна могат да одобряват още веднъж деца, само че при съответни условия. В документа на Министерство на здравеопазването има наставления и рекомендации както към шефовете и личния състав на градините, по този начин и към родителите на децата.

Не би трябвало да има играчки, които няма по какъв начин да бъдат дезинфекцирани. Няма да се употребяват физкултурните и музикалните салони, няма да се организират така наречен спомагателни действия или платени занимания за малчуганите – британски език, изобразително изкуство, спорт, спектакъл.

Максималният позволен брой деца в една група ще е 20. Ако има повече малгучани, те ще бъдат разделяни в подгрупи посредством отделяне на обособени кътове в границите на общото помещение или ще се търси друго уместно решение, написа в напътствията на здравното ведомство. Казва се още, че при нужда следва пространствата да се реорганизират, с цел да се подсигурява оптимален брой групи с най-малък брой деца в тях и спазването на отдалеченост сред децата от обособените групи.

Присъствието на децата е по избор и няма да се изисква здравна записка, както е всекидневно след дълго спиране на визитите в градината, припомнят от Министерство на здравеопазването. Препоръчва се по опция децата да останат у дома.

При заразяване с ковид може да се затворят една или няколко групи, или цялата детска градина/ясла. Хронично болните деца и децата със специфични просветителни потребности могат да посещават детските заведения след предварителна консултация с персоналния им доктор, се споделя още в документа.

Поне читири пъти на ден пространствата следва да бъдат дезинфекцирани, а оборудванията навън – най-малко един път дневно. Директорите следва да провеждат график за всекидневния банкет и изпращане на децата - по опция на двора или на особено обособено пространство при отдалеченост минимум 2 метра сред фамилиите, като не се позволява влизането на придружителите на децата в постройката.

Дистанцията сред личния състав и децата в групите е невъзможна, само че тя е посочена като наложителна сред обособените групи. Децата следва да прекарват оптимално доста време на открито.

Изискване към шефовете е да обезпечат нужните защитни средства за личния състав и почистващи материали за децата и чиновниците. Те би трябвало и да разработят проект за придвижване в постройката, като при нужда обезпечат и маркировка, да изградят среда за бърза и лесна връзка с родителите, а в края на всяка седмица да изследват какъв брой деца следва да идват през идната.

В документа се показва, че по преценка на персоналния доктор децата може да посещават градината с маска, като в тези случаи родителите следва да обезпечат най-малко 2 маски на ден.

Освен това от родителите се чака да уведомят шефа за датата, от която детето им ще посещава градина, най-късно два работни дни преди нея, както и да посочат интервала на плануваното посещаване. Те следва да заявяват, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно заболели и че няма признаци на болест през последните 14 дни.

Друга рекомендация към родителите е и да не употребяват градски превоз за напредване до детската градина или ясла. Те следва да мерят всяка заран температурата на детето си и да не го изпращат на градина при стойности над 37.3 градуса.

Пълният текст на документа може да видите тук https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/20/dg_opening_20052020.pdf

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР