Здравното министерство предвижда промени в протоколите за лечение на диабет

...
Здравното министерство предвижда промени в протоколите за лечение на диабет
Коментари Харесай

Променят протоколите за лечение на диабет тип 1 и 2 заради липсващ инсулин

Здравното министерство планува промени в протоколите за лекуване на диабет вид 1 и вид 2. Това значи, че дефицитните инсулини ще бъдат заменяни с техни аналози. Така ведомството ще опита да се оправи с недостига им. Според пациенти обаче, това ще докара до нови проблеми в достъпа до животоподдържащата терапия.

Няма информация по кое време изчезналите инсулини ще бъдат доставени в аптеките, излиза наяве от позиция на Здравното министерство. От ведомството обаче възнамеряват радикални промени, които съгласно, тях ще решат казуса с дефицитите.

В края на месец юни Министерството на здравеопазването предприе дейности за улеснена подмяна на аналогови инсулини, която да се прави от лекуващия ендокринолог без да е належащо осъществяване на заложените в условията на Националната здравна осигурителна каса медицински критерии – лабораторни и клинични. Отпадането на тези критерии бе гласувано на съвещание на Надзорния съвет на НЗОК от 29.06.2023 година С предлаганите промени се обезпечава улеснен административен ред за прилагане на наличните инсулинови аналози. Предстои НЗОК да изготви изменение на условията при издаване на протоколи за осъществяване на инсулиново лекуване на захарен диабет вид 1 и вид 2 при лица над 18 година, споделя от Министерство на здравеопазването.

Освен изчезналите седем инсулина, от аптеките са изчезнали още 20 медикаменти за диабет.

 
В момента има към 60 медикаменти в СЕСПА, а действително са близо 400 изчезналите, дефицитните са още повече. Категорично би трябвало да се промени това, по тази причина има и подобен законопроект, който е на стадии нотификация от Европейска комисия.
Николай Костов – ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки

Таня Петкова е с Диабет вид 1 към този момент 20 години. Терапията й включва постепенно и бързо настоящ инсулин. Според нея желанието за промени в протоколите за лекуване няма да реши казуса.

 
Това е животоподдържаща терапия. Човек в случай че един месец е без инсулин, той не може да оцелее. Последиците са пагубни. По принцип инсулинът би трябвало да се обезпечава от страната, ние сме хронично заболели хора.
Таня Петкова

Според притежателите на аптеки повода е реекспорт и тя се знае от дълго време, само че не се вземат ограничения.

 
Нещата доближават неуместни размери. При някои дистрибутори тези медикаменти даже не са листнати. Делистнати са от номенклатурата на съответния дистрибутор, т.е. той не желае да ги продава, тъй като ги изнася несъмнено. Това в случай че беше в Съединени американски щати, тези компании изнасят медикаментите са са наказани за милиони, тъй като заплашват непосредствено здравето на хората.
Николай Костов – ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки

Част от пациентите се избавят, като си купуват инсулин от прилежащи страни, само че това нормално става не посредством рецептата, с която разполагат, а на свободния пазар.

 
Когато съм била в Гърция ми се е случвало да остана без бързодействащ инсулин, няма проблем там да си го купиш, не е и толкоз безценен, най-малко преди Ковид рецесията.
Таня Петкова

На 30-ти юли се чакат още над 13 хиляди опаковки, само че единствено от един тип инсулин за Диабет вид 2. Другият транш следва през август, а до края на годината регулярно ще дойдат още 88 хиляди. Това е препаратът, който у нас се употребява и за намаляване, а с проблема се ангажира и националният омбудсман.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР