Здравното министерство предлага нов вариант за изчисляване на трайно намалена

...
Здравното министерство предлага нов вариант за изчисляване на трайно намалена
Коментари Харесай

Здравното министерство предлага нов вариант за изчисляване на процента инвалидност

Здравното министерство предлага нов вид за пресмятане на трайно понижена продуктивност.

Проектът за смяна на Наредбата за здравната експертиза е качен за публично разискване. 

Според предложението когато водещото заболяване води до над 50% неработоспособност, а някое от съпътстващите болести носи най-малко подобен ли по-голям % неработоспособност, крайната оценка да се дава на база на формула - 20% от общия общ брой на процентите на съпътстващите болести ще се прибавя към % на водещото заболяване.

Действащата в момента промяна на метода на пресмятане на % неработоспособност докара до неодобрение измежду хората с увреждания. Тогава беше въведено правилото за крайната оценка на понижената работоспособност да се взема поради единствено главното заболяване, без да се включват съпътстващи болести на пациентите, като те единствено се записват в експертното решение. Процентът неработоспособност се сумира, единствено в случай че главното заболяване е над 80%, а съпътстващите - над 50%.

От министерството обясниха тогава, че измененията ще доведат до по-голяма обективност на здравната експертиза и ще опростят модела на оценяване.

Хората с увреждания обаче са безапелационни, че по този начин постоянно съпровождащите болести се неглижират, което води до понижен % нетрудоспособност и надлежно загуба на инвалидни пенсии и обществени права.

Промените доведоха и до митинги. Въпреки това от министерството уверяваха, че съгласно анализи няма основна смяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предходната разпоредба, няма смяна и в броя на жалбите.

Половин година след въвеждането на измененията обаче от ведомството са решили да предложат нова промяна. 

" Действието на тези разпореждания в продължение на половин година демонстрира резултат, който потвърждава, че част от лицата, които са с повече от едно заболяване/увреждане (и не попадат в горната догадка с 80% или над 80%), само че имат болести, за които е посочена насочна точка 50 и повече от 50%, и във образуване на крайната оценка не намират отражение останалите болести, довели до степенно повишение на увреждането на лицето и по този метод, наличната степен на увреждане на избрани категории освидетелствани лица (с едно или с повече от едно увреждане) не намира израз в справедлива оценка посредством крайния %, който се постановява с експертното решение ", показват от здравното министерство.

В отчета към измененията от министерството цитират собствен разбор, съгласно който след въведената преди 6 месеца смяна 7,9% от преосвидетелстваните лица са получили по-нисък % неработоспособност поради промяната. 

Оттам цитират и разбор на Национално показаните организации на и за хората с увреждания, съгласно който при 14,5% лица, оставащи в диапазона 50 – 100%, се намалява групата неработоспособност според Кодекса за обществено обезпечаване, следствието от което е понижена степен на обществена поддръжка. В него се твърди, че още 4,7% от лицата отпадат от системата на обществена поддръжка заради понижаване на досегашният им % под 50. 

От министерството въпреки всичко прецизират, че поради късите срокове и двата разбора не правят оценка опцията за възстановяване на здравословното положение на хората с увреждания. 

Въпреки това показват, че данните приказват за нужда от смяна на логаритъма за оценка на понижената продуктивност, с цел да има оптимално сходство сред оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане и обективното здравословно положение на лицата, които страдат от повече от едно заболяване/увреждане.

Оттам дават и образец за това по какъв начин ще се пресмята % неработоспособност по новия логаритъм, в случай че измененията бъдат признати. 

" Лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен обособен %. Най-високият %, подобаващ на най-тежкото увреждане е 70%. На останалите увреждания подхождат 60%, 50% и 30%. Съгласно препоръчаната нормативна смяна, към 70% (най-високия процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което подхожда на 28% и получаваме окончателната оценка, която в тази ситуация е 98%. Същото лице, оценено по сегашния ред, ще получи 70% ", изясняват от Министерство на здравеопазването.

Срокът за публично разискване на плана за смяна на наредбата за ТЕЛК е до 14 април. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР