Здравното министерство предлага два алтернативни модела за бъдещето развитие на

...
Здравното министерство предлага два алтернативни модела за бъдещето развитие на
Коментари Харесай

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Здравното министерство предлага два различни модела за бъдещето развиване на опазването на здравето - единият е цялостна промяна с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на здравно обезпечаване.

" Макар и просрочен този диалог в годините обратно имаме късмет дружно и взаимно да обсъдим нужните промени в здравната система, тъй че те да работят за българските пациенти. Промяната е наложителна ", съобщи Кирил Ананиев при започване на национална кръгла маса за бъдещето на опазването на здравето в България в НДК. В нея вземат участие пациенти, лекари и страна в лицето на здравното министерство, Народното събрание и Министерския съвет.

Здравният министър акцентира, че през днешния ден полемиката ще стартира и ще продължи задоволително дълго - " колкото е нужно ". Ананиев прикани да не се одобряват предложенията на Министерство на здравеопазването като " крайни ".

Той пое ангажимент, до момента в който не приключат дебатите, да не тръгне по " утъпкания административен път към Министерски съвет и Народното събрание. "

" Искам да реализираме висока степен на единодушие и тогава да тръгнем по пътя на законодателните промени ", съобщи министърът.

Нов вид надзор, конкуренция от страна на финансиращите органи - НЗОК и здравните застрахователи, унищожаване на нерегламентираните разноски и рационализация на българското опазване на здравето. Това са четирите основни думи, които са залегнали във разновидностите на министър Ананиев за нов здравноосигурителен модел.

" Тези съществени принцип ще видите и усетите във разновидностите, които ще показва пред вас. Може да има рецензии към тях или да възникне и трети вид. Готови сме на градивен и почтен диалог в името на развиването на българското опазване на здравето ", сподели още Ананиев.

Според предлагането единият модел допуска НЗОК да финансира лекуването на пациентите до 700 лева, а над това сумата да се поема от здравната застраховка. За покриване на тези обезпечени 700 лева специалистите оферират 12 лева месечна здравна вноска, която да се разпределя още веднъж на обществен принцип.

Другият различен модел планува цялостна демонополизация на здравноосигурителния модел с НЗОК. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР