Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65

...
Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65
Коментари Харесай

Безплатни противогрипни ваксини за хора над 65 години

Здравното министерство обезпечи безвъзмездни противогрипни ваксини за хората над 65 години. Тази година програмата ще обхване към 10% от възрастните.


Предвижда се последователно до 2022-ра година да бъдат обхванати 25%. Лични лекари обаче споделят, че са затруднени, тъй като към момента няма ясни критерии на кои хора да слагат безвъзмездни ваксини.

Според статистиката към 2% от популацията у нас се ваксинира против грип. 63-годишната Добринка Добрева боледува всяка година Не се ваксинира, тъй като няма пари за ваксина.

Добринка Добрева: " Бронхопневмонии дори върша. Майка ми също не се имунизира. Тя е на 1 мижава песния, която не стига. "
В поледните години майката на Добринка получавала тежки услжнеия след грипа. Те могат да се избегнат в случай че се имуизира. За първи път здравното министерство обезпечава безлатни ваксини за 10% от хората над 65 години.
Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: " При 500 пациенти мои аз не мога да ваксинирам 50. " Добринка Добрева: " Не е заслужено. Зашо на едни ще се имунизират други не ".
Личните лекари се надяват, че ще има ясни медицински критерии кой предстои на безвъзмездна имунизация.

Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: " Нека Министерство на здравеопазването и НЗОК изработят критерии, с цел да няма кавги, няма разправии и най-малкото етични правила да бъдат нарушени в кабинета. "
От здравното министерство оповестиха, че персоналните лекари ще получат инструкции за правилото, по който ще се слагат безплатните ваксини. Имуниациите стартират през откомври. Жертвите на грипа в Европейски Съюз са към 40-хиляди годишно. У нас в интервала 2007-ма 2017-та след пневмонии са умряли над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина понижава с 80% смърните случаи при хора в преклонна възраст.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР