Здравното министерство опитва спешно да запуши “вратичката с наредбаЗаконов луфт

...
Здравното министерство опитва спешно да запуши “вратичката с наредбаЗаконов луфт
Коментари Харесай

До 150% по-скъпи лекарства искат фирми заради луфт в закон

Здравното министерство пробва незабавно да запуши “вратичката ” с разпоредба

Законов празен ход може да разреши на производители на медикаменти да вдигнат цените на някои от всеобщо купуваните лекарства без рецепта с сред 23 и 150%. Става въпрос за артикули като гелове срещу болки в мускулите, сиропи, капки за нос, разхлабителни, болкоуспокоителни и други, които се продават без рецепта.

Такива заявки са подали през миналия месец някои от фармакомпаниите за свои медикаменти. Увеличения са поискани за 33 медикамента, само че единствено 13 от тях са с фрапантен скок на цените, демонстрира информация на здравното министерство.

Увеличението

още не е

влезнало в действие

Възможност да изискат по-високите цени производителите са видели в законов празен ход, който пък Министерството на здравеопазването незабавно пробва да затвори.

“Вратичката ” в закона е обвързвана със възбрана от 2013 година, въведена в наредбата за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули. Според нея медикаментите без рецепта не могат да нарастват с по-голям % от показателя на инфлацията. Основната причина за въвеждането ѝ тогава цели да се ограничи нарастването на цените на всеобщите медикаменти в разгара на зимния сезон, както и да се основат прогнозируемост и непоклатимост на разноските за най-често употребяваните от българските семейства лекарствени артикули.

Първоначално ограничаването е било със период до 30 април 2014 година След приключването му, през август 2014 година, срокът е продължен до 31 декември 2019 година и към този момент е изминал.

Забраната е административна и би трябвало да бъде вписана в закон, а не в разпоредба. И здравното министерство е подготвило план за промени в Закона за медикаментите, с който да стане непрекъсната. Законопроектът обаче към момента не е минал на първо четене в парламентарната здравна комисия, както и в зала, а до окончателното му приемане и обявяване ще мине доста време.

В същото време сега възбраната не работи и това разрешава на фармакомпаниите да заявят такова нарастване на цените си, каквото изискат. Заявленията им обаче към момента се преглеждат от съвета по цени и реимбурсиране. По закон това се прави в период от 30 дни, а в случай че подадените документи не дават отговор на условията, съветът може да изиска от заявителя премахване на непълнотите, като в този случай срокът стопира да тече до датата на отстраняването им.

За да успее да спре повишаването, незабавно здравният министър Кирил Ананиев пък внесе в Министерския съвет предложение за промени в наредбата за вписване и контролиране на цените на лекарствените артикули, която да върне възбраната до влизането в действие на законовата смяна. Ако новата разпоредба бъде призната, преди да изтекат 30-те дни за разглеждане и утвърждение на заявките, това ще спре прекомерно огромните поскъпвания.

От 33 заявки за нарастване на цените,20 са в границите на инфлационния показател и те ще бъдат утвърдени. Те са главно за капки за нос, болкоуспокоителни, някои сиропи и други, като при тях

нарастването

е сред

50 ст. и 2 лева

За останалите 13 медикаменти са декларирани нараствания от 23 до 150%, които са отвън рамките на инфлационния показател. Има 2 до 50%, 2 над 50%, 7 със 100% и 2 със 150%, демонстрира информация на здравното министерство.

Сред тях има гел срещу болки в ставите и мускулите, чиято остаряла цене е близо 7 лева, а желаната нова е малко над 17 лева, което е нарастване със 150%. За крем срещу херпеси пък е

поискано цената

от 6 да стане 15

лева,

или растеж от 140%. А производителят на известно очистително е изискал цената на медикамента му да скочи от близо 10 на 20 лева

За разлика от медикаментите, които се заплащат изцяло или отчасти от здравната каса и имат строга регулация, тези без рецепта са оставени на свободния пазар и ценообразуване съгласно конкуренцията. Преди възбраната от 2013 година обаче е имало нараствания на цените и с 300%. За интервала от април до август 2014 година, когато не е работила възбраната, пък е регистриран растеж от 28%, написа в претекстовете на здравния министър Кирил Ананиев към проектонаредбата.Здравният министър Кирил Ананиев предлага на държавното управление незабавни ограничения, с цел да спре повишаването.

Иначе от началото на февруари нарастване на цените има за 42 медикаменти без рецепта, откри инспекция на “24 часа ”. Всички са в границите на инфлационния растеж. Сред тях е известен хомеопатичен сироп за лекуване на кашлица. За него производителят е подал през ноември заявление до Съвета по цени и реимбурсиране оптималната му продажна цена да се увеличи от 9,88 лева на 10,09 лева Цената от 9,88 е била записана с решение от декември 2018 година, по тази причина следеният инфлационен интервал е декември 2018 - октомври 2019 година, който е с растеж 2,5%. Така оптималната законова цена, която производителят е можел да изиска за лекарството си, е 10,12 лева, което прави цената от 10,09 лева позволена.

Масово употребявани болкоуспокояващи също са измежду тези с нараснали цени. Едно от тях е с растеж от 4,49 на 5,82 лева, а друго - от 3,55 на 4,87 лева, демонстрира регистърът на Съвета по цени и реимбурсиране. Мазило срещу алергии пък е скочило от 4,25 на 7,92 лева

Сред поскъпналите от февруари медикаменти има и такива с растеж от 0,05 до 1 лева Всички цени са оптимално възможни, което значи, че не могат да се продават над тази цена, само че по-евтино - да.

С мобилно приложение следим продават ли аптеките по-скъпо от позволеното

Мобилно приложение дава опция на всеки, който желае, в действително време да ревизира какви са оптимално допустимите цени, на които една аптека може да продава обещано лекарство. Така елементарно и правдиво може да се откри нарушаване, в случай че има такова.

Приложението може да се изтегли от уеб страницата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули. Единствената информация, която се вкарва, е комерсиалното име на лекарството или неговото интернационално непатентно название, така наречен INN. След това приложението демонстрира каква е оптималната продажна цена за всички налични форми и разфасовки от даденото лекарство на съответния производител. Това се отнася за медикаментите, които се продават без рецепта, а за тези, които са по лекарско наставление, се показва оптималната цена на едро и на дребно.

Целта на приложението е още една форма на надзор от страна на потребителите, които при открито нарушаване могат да подадат сигнал към Съвета по цени и реимбурсиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР