Здравното министерство обмисля учениците да се тестват само веднъж седмично

...
Здравното министерство обмисля учениците да се тестват само веднъж седмично
Коментари Харесай

Ново 20! Обмислят тестване на учениците само в понеделник

Здравното министерство обмисля възпитаници те да се тестват единствено един път седмично за Коронавирус. Решението може да бъде взето още в на следващия ден. Това разгласи заместник-здравният министър доктор Александър Златанов в предаването „ Денят онлайн ” по Народоосвободителна въстаническа армия.

„ Обмисляме този вид, чакаме да го обсъдим с целия екип на здравния надзор. Още от на следващия ден може би ще въведем този вид ”, съобщи доктор Златанов.

По думите му всички възпитаници ще се върнат в учебно заведение, незабавно щом се обезпечи безвредна среда. " Това значи да се основат условия, в които да не се разреши разпространяване на вируса " изясни той. 

За него е неприемливо възпитаници те да заплащат да отидат на учебно заведение. " Трябва да се даде равна опция за всички деца да отидат присъствено на учебно заведение. Тестовете би трябвало да бъдат 100% безвъзмездни ", счита доктор Златанов.

Той разкри, че държавните училища не купуват проби , това вършат министерствата на опазването на здравето и на образованието, а изключения вършат частните образователни заведения.

" В околните дни ще бъдат доставени към 2,1 млн. теста, а идната седмица се чакат най-малко още 2,5 млн. теста. Така в наличност ще има 4-5 млн. теста, които ще бъдат изцяло задоволителни и ще стигнат доникъде на януари ", показа той. И добави, че Министерство на здравеопазването желае секвенирането на позитивни проби след PCR да бъде увеличено целеустремено и новият вид Омикрон да се хване незабавно, като към този момент няма случаи на тази разновидност у нас.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР