Здравното министерство обмисля дали да въведе зелен сертификат за учители,

...
Здравното министерство обмисля дали да въведе зелен сертификат за учители,
Коментари Харесай

Ще въведат ли зелен сертификат за лекари, учители и социални?

Здравното министерство обмисля дали да вкара зелен документ за учители, лекари и обществени служащи. Просветното министерство ще поддържа вероятно решение по тематиката. Зелен документ за учителите е вероятен най-рано след месец. Условието е той да важи единствено за преподавателите и непедагогическия личен състав. След срещата в здравното министерство не стана ясно към кой от двата разновидността за нови ограничения клонят специалистите, защото никой от тях не пожела да беседва с медиите. Мерки се чакат на следващия ден или в сряда. От пресцентъра на министерството разпространиха информация, че заповед ще има, откакто всички заинтригувани страни изпратят мнение.

Предложението е Зеленият документ да важи единствено за учителите и за чиновниците в учебните заведения, само че не и за учениците. Гратисният интервал за въвеждането му ще бъде един месец, с цел да може системата да се приготви.

" Който не се имунизира, ще би трябвало всяка седмица да бъде тестван ", сподели Денков.

Тестването на учителите ще бъде гратис.

" Ние би трябвало да осигурим безвредна среда за децата и за учителите. Да припомня предходната година над 100 учители изгубиха живота си, аз не желая тази година да се повтори същото, а ние вървим по този път, тъй като не се имунизираме ", добави министърът.

До момента са имунизирани 36% от учителите у нас. В приблизително учебно заведение " Свети Климент Охридски " в Ямбол към този момент са минали на ротационно образование. Към момента 39 % от колектива е имунизиран, а 20 % са преболедували. Според шефа на образователното заведение обаче към момента има неясноти към зеления документ.

" Всеки си има личните терзания и ние би трябвало да се съобразим с това. И никога не можем да наложим нашето мнение, колкото и да ни се желае всички да бъдат имунизирани ", сподели Живка Димитрова.

Колкото до това дали учениците у нас ще учат присъствено, или онлайн - решенията ще се взимат на база заболеваемост на равнище община, а не на област.

" Това, което предлагаме, при повишение на заболеваемостта на 750 на 100 000 население, да се затварят напълно учебните заведения, т.е. да се минава към образование от разстояние, като това е предложение на Министерството на здравеопазването, ние се съгласяваме с него, защото натискът върху лечебните заведения стана доста огромен ", изясни просветният министър.

Въвеждане на зелен документ се обмисля и измежду лекарите.

" Аз съм изрично за. Това може би ще подейства отрезвяващо на множеството жители в нашата страна. Няма по какъв начин в една война, която върви втора година, ние да имаме оръжие за решение на този проблем и да не го използваме ", счита зам.-директорът на МБАЛ " Свети Панталеймон " в Ямбол доктор Валентин Вълчев.

Макар и да се намира в тъмночервената зона, обстановката в Ямбол е спокойна, а проблем с леглата там няма.

" На този стадий в 4-те лечебните заведения се одобряват коронавирус пациенти, няма подобен дефицит на кревати или пък на личен състав ", сподели шефът на РЗИ-Ямбол доктор Радостина Калчева.

В " Денят стартира " здравният министър сподели, че свободни коронавирус кревати в софийските лечебни заведения има. Наша инспекция сподели, че в част от огромните лечебни заведения те са изчерпани. В Първа градска болница в София всички интензивни кревати са заети. От леглата за среднотежки случаи, към 70, има свободни 2-3.

" Към момента обстановката е напрегната, само че вършим всичко допустимо да осигурим нужната здравна помощ, в случай че се наложи на някои тежки пациенти ", добави шефът на Първа МБАЛ - София " Св. Йоан Кръстител " проф. доктор Цветомир Димитров.

Д-р Димитров дефинира като най-тежка точно вълната, в която се намираме.

А съгласно здравния министър Стойчо Кацаров с новите ограничения признатите в лечебни заведения с ковид ще намалеят.

" За последната година от 1.11 предходната година до в този момент в лечебни заведения в страната са постъпили малко над 150 000 души. От тях над 20 000 са умряли. Всеки 7-и човек, постъпил в болница, е умрял ", изясни министър Кацаров.

Българска национална телевизия: Може ли да се стигне до вечерен час и цялостен локдаун?

" На този стадий не ", отговори той.

Ковид инфекцията не би трябвало да се подценява, а единственият сигурен метод да се предпазим на този стадий е имунизацията, добави още Кацаров.

По тематиката работиха: Альоша Шаламанов и Цанка Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР