Здравното министерство не планира по-строги ограничения на национално ниво от

...
Здравното министерство не планира по-строги ограничения на национално ниво от
Коментари Харесай

МЗ не планира нови ограничения, а облекчения за ваксинираните


Здравното министерство не възнамерява по-строги ограничавания на национално равнище от петък,а по-скоро нови правила, които ще дадат повече привилегии на имунизираните. Това стана ясно от думите на шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. ИваХристова пред „ България ОнЕър “.

Все още текат съвещания в здравното ведомство за ограниченията на национално равнище. Към момента няма потребност от локдаун и подобен не се разисква, сподели Христова.

Една от плануваните ограничения е заведенията да работят на 100%, в случай че всички от личния състав и клиентите са имунизирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се постанова в Западна Европа - санитарни разрешителни и " зелени " паспорти.

" Безопасно е когато личният състав и посетителите са със документи за имунизация, преболедуване или негативен PCR. По този метод се основават безвредни условия. Най-работещите ограничения са да се лимитират всеобщите събирания. За да не се затворят изцяло заведенията и да банкрутира браншът, дано да работят, само че за хора, за които е безвредно ", изясни шефът на НЦЗПБ.

Засега театрите ще останат отворени за гости на 30% от потенциала на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, счита проф. Христова.

" За нощните заведения се споделя: Вирусът има ли работно време и друго държание? Не той, ние имаме друго държание. В нощните заведения е доста рисково ", означи още тя.

" Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се уголемява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи измежду голям брой неимунизирани, това основава риск и за тях, тъй като те също могат да се разболяват и да придвижват вируса ", настоя проф. Христова.

Обсъждат се разновидности за правене на антигенни проби на клиентите в заведенията.

Личните лекари в София желаеха цялостен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че би трябвало да се търси компромисно решение, при което да се ограничи повишаването на заболеваемостта, без това да се отразява съдбовно на стопанската система. Затова се постановат гъвкави решения на локално и национално равнище, които се взимат съгласно заболеваемостта.

" Претоварени са съзнателните персонални лекари. Една част подходиха доста " делово " с разграничаване от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана голямо претоварване за тях ", акцентира шефът на НЦЗПБ.

Училищните шефове оповестиха, че не могат сами да преценят по кое време да наложат ротационен принцип на образование. Проф. Христова сподели, че огромна част от тях към този момент са наясно, а нараснала заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките понижават.

" Няма по какъв начин някой да им каже, би трябвало да могат да преценят и да носят отговорност. Трябва да взимат ограничения в задатък. За мен е значимо да има ограничения на национално и локално равнище, и всеки да носи отговорност за спазването им ", уточни проф. Христова.

Спортните събития ще останат без аудитория, заяви тя, само че добави, че ограниченията са гъвкави и при спад на инфектираните възбраната може да бъде анулирана.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е доста висока и никой не е защитен. Призова ги най-малко за съблюдаване на отдалеченост и носене на маска.

" Контролът е най-съществен. Оказва се, че единственият вид е с представител на Министерство на вътрешните работи. Това води до натоварване на системата на Министерство на вътрешните работи. Екипите ще бъдат задоволителни, може да се чака да има инспекция във всеки един миг и наказванията ще са основни. В градския превоз методът е инспекции и санкции. Трудно дават резултат, желае ми се самите хора да го вършат от боязън за себе си ", сподели още проф. Христова.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, само че въпреки всичко облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат импортирани моноклонални антитела за лекуване на Ковид-19 при най-тежко болните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР