Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от

...
Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от
Коментари Харесай

Държавата със специални мерки, за да задържи младите лекари у нас

Здравното министерство измисли нов метод да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас, написа в. "Сега ".

Тепърва страната ще заплаща заплатите им по време на образованието им, само че против това те ще са длъжни да останат да работят у нас, плануват промени в наредбата за специализациите.

В момента заплатите на лекарите, които се образоват за придобиване на специализация, се заплащат от лечебните заведения, в които се образоват. За така наречен дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и така нататък, страната поема таксата за образование на лекаря. Тя е 230 лева месечно. Тепърва и възнагражденията ще се заплащат от здравното министерство, което ще превежда дотация, само че против това учащото звено ще е длъжно да подписа контракт със специализанта, съгласно който той ще остане да работи на същото място за периода на специализацията си. Ако тя е траяла 4 години, договорът му ще е за още толкоз. Ако болничното заведение или лекарят откажат, ще би трябвало да върнат на Министерство на здравеопазването дотацията за възнагражденията на медика по време на специализацията. В множеството клинични специалности образованието трае 4-5 години.

Самите заплати пък ще са най-малко колкото е размерът на минималния застрахователен приход за съответната икономическа активност и квалификационна група специалности, защото толкоз ще е дотацията от Министерство на здравеопазването. Той сега е 987 лева Толкова са възнагражденията, плащани от лечебните заведения в този момент.

"Тъй като към сегашния миг Министерство на здравеопазването не разполага с принадлежности за влияние при дефицит на експерти по избрани специалности или в избрани райони, с измененията в наредбата министерството предлага да субсидира базите за образование за местата, финансирани от страната по клинични специалности. По този метод държавната политика по обезпечаване на нужните експерти ще се организира с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения ", стимулират се от министерството.

За какъв брой лекари и в кои специалности ще заплаща страната, ще се дефинира годишно след разбор за това къде и какви експерти се търсят най-вече.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР