Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите

...
Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите
Коментари Харесай

Коронавирусът у нас: Здравно министерство изпрати писмо до AstraZeneca

Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите на ваксини - AstraZeneca, пишат от Нова телевизия.

В него се установи, че към този миг има съществено закъснение на доставките на ваксини от страна на компанията. Като образец - на 1 март България евентуално ще получи единствено 52 хиляди дози от препарата, макар че по проект те би трябвало да са над 142 хиляди.

Затова здравният министър упорства компанията незабавно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още на следващия ден, като сме подготвени да осигурим въздушен превоз за задачата.



Втората доза на имунизацията може да се направи по желание на пациентите, сподели проф. Асен Балтов, шеф на „ Пирогов “ и член на оперативния щаб, в ефира на Българска национална телевизия. 

Той означи, че не са планували, че „ зелените коридори " ще са в подобен мащаб. „ Оказа се, че има толкоз доста искащи, че нямаше опция за отдих предходния уикенд “, каза проф. Балтов.  По думите му се прави преразпределение на имунизациите, с цел да има за всички.  През март ще дойдат повече от 500 000 дози от всички позволени ваксини, като се възнамерява по 15 000 да са правените за ден. 450 са поставените ваксини през вчерашния ден в „ Пирогов “, сподели още Балтов.

 

Може да има леки странични реакции, те минават в границите на ден-два, посочи Балтов. По думите му след преболедуване минимумът е 3 месеца преди да се имунизира даден човек.  Той прикани хората, които към този момент са се ваксинирали с първа доза, да съблюдават противоепидемичните ограничения, защото до 21-ия ден организмът остава уязвим за COVID-19.

На този стадий не се планува откриване на денонощен кабинет за имунизиране в „ Пирогов “. 
Данните от последното денонощие
През последните 24 часа у нас са  регистрирани 1 800 нови случая  на ковид при направени  13 026  теста , сочат данните от Единния информативен портал. Това значи, че  13,81% от взетите проби са дали позитивен резултат . Направени са 6 017 антигенни теста, от които 654 са позитивни. PCR тестванията са 7 009, като позитивните са 1 146.

Най-много нови случаи има в София - 496 , по-късно се нареждат със 181 и Бургас със 154. Няма област без нови случаи, като минимум са те в Търговище и Кърджали - по 5. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР