Здравният министър отново зае позата на пасивен наблюдател на всички

...
Здравният министър отново зае позата на пасивен наблюдател на всички
Коментари Харесай

Кацаров: Положението е сериозно, но няма да си скубем косите

Здравният министър още веднъж зае позата на въздържан наблюдаващ на всички проблеми, които в допълнение усложняват обстановката у нас. Стойчо Кацаров бе притиснат от доста остри въпроси от водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова за високата смъртност, неспазването на ограниченията и замрялата имунизация, само че по множеството не откри място за спомагателни старания от страна на министерството. Много от отговорите му започваха с към този момент прочут рефрен: " Не очаквайте министърът да... ".

Министърът изненадващо разгласи, че вълната е достигнала своя пик, без да каже за какво счита по този начин. Третата вълна се надига много по-плавно от внезапните скокове на предходните две, само че предходната година отварянето на учебните заведения се отрази на заболяемостта едвам след средата на октомври. Тази година вълната подрани по отношение на миналогодишната, само че образователната година е значим фактор за разпространяване на ковид.

 

Смъртността и преди пандемията беше висока

" Ние и преди пандемията бяхме преди всичко по обща смъртност в света ", изясни министърът, когато водещите прочувствено го питаха за първото ни място по смъртност в Европа и петото в света. Кацаров не отговори за какво това се приема като мотив за безучастие, вместо да се подхващат още по-големи старания да се понижат жертвите на ковид. На въпрос за какво показва такова огромно успокоение на фона на протичащото се, Кацаров съобщи: " Ситуацията е доста сериозна. Всички го виждат, само че няма място за суматоха. Не си скубем косите ".

" Другите се имунизираха и смъртността е ниска, при нас хората не се имунизираха всеобщо и смъртността е висока, въпреки че в този момент тя е доста по-ниска в сравнение с беше при предходните талази ", индиферентно разяснява министърът, който на няколко пъти държеше да подчертае, че в този момент нещата са по-добре, в сравнение с бяха в предходните две талази.

 

Ваксинацията не е задача на министерството

Кацаров не се отклонява и от познатата си пасивна позиция за клонящата към нула имунизация. " Ако не престават хората да не желаят да се имунизират, това е цената, която ще платим. Това не е задача на здравното министерство, това е отговорност на всички нас. Не очаквайте здравният министър да имунизира някого принудително, това няма да се случи ", безапелационен бе той.

Според министъра тежките отрицателни настройки към имунизациите доста мъчно могат да бъдат изменени, като той не сподели, че счита да прави нещо по въпроса. Напротив - " дори прекомерната експанзия може да утежни обстановката, по тази причина сме деликатни в този развой ", без да е ясно до каква степен повече може да се утежнява обстановката у нас.

" Да, безконтролно е ", сви плещи министърът на въпрос за неимунизираните чиновници в старческите домове, само че повтори, че това е непринуден акт. " Хората знаят повече от мен за имунизациите, няма човек, който да не е осведомен. Цялата логистика е построена, цялата информация е предоставена, какво друго да създадем? Нали сме демократична страна, нали всеки от нас е жител ", разяснява той.

 

" Той не носи маска, само че аз съм отговорен? "

По тематиката за изпуснатия надзор Кацаров също не счита, че може да направи освен това. " Той не носи маска, само че аз съм отговорен, че той не носи маска? Как си представяте, на всеки човек пазач ли да сложим? За да има ефикасен надзор, това се реализира с присъединяване на всички жители. Ако нямаме самосъзнанието да участваме в този развой, той няма да се получи ", съобщи министърът. Но надзор няма, за всеки е явно, попитаха го водещите. Извършват се стотици инспекции, отвърна им Кацаров и приканва жителите при всеки съответен случай да осведомят органите, тъй като " няма по какъв начин да знам кой работи в нарушаване на разпоредбите ".

Кацаров продължава да има вяра и в триумфа на коронавирус зоните, макар сигналите, че в тях нищо не е гратис и липсват проби и медикаменти. На въпросите той съобщи: " Доста хора са се понапрегнали, че едни пари вървят наляво надясно, само че обстоятелствата не удостоверяват това ".

" Балансът е доста внимателен, опитваме се да управляваме рецесията и мисля, че до този миг го намираме този баланс ", разяснява Кацаров. " Балансът е да умират по 100 индивида дневно, дали вярно е преценено какво балансираме ", попита го Виктор Николаев.

 

" Аз ли да дефинира кой клас по кое време да учи? "

На въпрос за апела на доктор Георги Миндов да се затвори всичко в София, с цел да оцелеем, Кацаров се учуди: " Нали не очаквате министърът да подреди хората и да раздели потоците пред всеки кабинет? ". По същия метод отговори и на възмущението за какво извънредно значимото решение за затваряне на учебни заведения се трансферира на най-ниското равнище - към учебните шефове.

" Как аз да дефинира кой клас по кое време да учи?! ", попита министърът, който явно ще се старае до последно да не стане следващият здравен министър, който затваря учебните заведения, с цел да остави кръчмите да работят. Когато най-после водещите му се извиниха за прочувствения звук с думите " Не желаеме да виждаме страната си в тази страшна статистика ", Кацаров им сподели: " И аз не желая. Правим всичко, което е допустимо да се направи ".

 

(БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ

По същото време пред математикът Лъчезар Томов уточни къде е казусът с метода на Министерство на здравеопазването да не поема отговорност за затваряне на учебните заведения: " Ако се работи локално, шефовете ще са под напън от родителите и няма да могат да вземат решения ". Много ясно се вижда, че разпространяването на епидемията у нас е първо измежду децата, а по-късно при възрастните. Преди инфектираните деца се движеха в границите на 2% при затворени учебни заведения и градини и скачаха на 4% при отворени. Сега се движат до 10-11%, разяснява Томов. По думите му върхове бележат групите от 10 до 19-годишна възраст.

 

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО

Новите случаи на инфектирани с ковид са 3327 за миналото денонощие, сочат в четвъртък Това са със 142 случаи по-малко от през вчерашния ден. Положителни са 17,5% от направените 19 059 теста. 865 от тях са PCR, а 11 116 са антигенни. От новозаразените 86.74% не са имунизирани, сочи още информацията.

Общо случаите на инфектирани с ковид у нас са 531 129, като 55 458 от тях са дейни. 453 667 са излекуваните към този момент българи. П рез последните 24 часа са 1 836 от тях.

В болница с потвърдена зараза са 5707 пациенти, а 723 са новоприетите в болница. 89.63% от тях не са имунизирани, сочи още Портала. От тях 487 се намират в интензивни отделения и клиники.

Дозите от имунизациите против COVID-19, сложени у нас досега, са общо 2 607 096. През миналото денонощие са приложени едвам 5563 от тях. Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна зараза, общо са 22 004.

98 души са умряли в последното денонощие в резултат на COVID-19. 95.92% от тях не са имунизирани.

Разпределението по области по сегашен адрес на новозаразените лица е, както следва: Благоевград - 147, Бургас - 137 Варна - 274 ; Велико Търново -105; Видин - 73; Враца - 73; Габрово - 69; Добрич - 96; Кърджали - 13; Кюстендил – 66; Ловеч - 71; Монтана - 101; Пазарджик - 65; Перник - 85; Плевен - 52; Пловдив - 290; Разград - 27; Русе –73; Силистра – 36; Сливен - 85; Смолян - 31; София (област) - 108; София-град - 889; Стара Загора - 195; Търговище – 21; Хасково - 50; Шумен - 35; Ямбол - 54.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР