Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от

Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от ...

След протест Ананиев обеща още 200 млн. лв. за болнци догодина.


Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от здравни вноски, което така или иначе ще се случи.

© Юлия Лазарова За да потуши минипротеста пред Министерски съвет на около 500 души от КНСБ и съсловната огранизация на медицинските сестри, здравният министър Кирил Ананиев обеща увеличение на средствата за болници през следващата година с 200 млн. лв.

Независимо дали е невинна или нарочна, това е поредната лъжа за ръста на парите за заплати в сектора. На среща в сградата на правителството с протестиращите, Ананиев обяви, че "за първи път е предвиден такъв огромен ресурс, а една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците."

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Всъщност 2020 г. ще бъде втората поредна година, през която средствата за болници нарастват с 200 млн. лв., а общо парите на здравната каса - с 400 млн. лв. и това е в резултат на ръста на минималната работна заплата и доходите в реалния сектор и оттам - на здравните вноски. Т.е. правителството ще увеличи средствата за здраве в бюджета за догодина просто защото постъпленията от вноски вероятно също ще растат и това не са извънредни пари, пренасочени от друго перо. Затова и обещаните 200 млн. лв. в повече сега по-скоро изглеждат като удобно подаване на топката между синдиката и управляващите. КНСБ от години са част от надзора на касата и по традиция гласуват заедно с държавната квота.

Още обещания

Здравният министър съобщи още, че министерството ще настоява в Националния рамков договор с лекарския съюз да бъде записано, че не по-малко от 50% от средствата от НЗОК от клинични пътеки, трябва да отиват за заплати. Освен това той ще иска да бъде записано и конкретно съотношение между заплатите на лекарите и професионалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, лаборанти и др.), което трябва да се спазва.

През годините в Националния рамков договор с лекарите са били залагани различни проценти от клиничните пътеки за заплати в болниците - в началото 40%, след това 60%. В различните лечебни заведения съотношението заплати - други разходи е различно, като в много от малките общински болници 90% отиват за заплати. Т.е. не е ясно как при тях ще се изпълни задължението за 50% от клиничните пътеки.

Откъде идва увеличението

Бюджетът на здравната каса през тази година също нарасна с 400 млн. лв. За болнична помощ са предвидени 1.8 млрд. лв., а през следващата се очаква те да бъдат 2 млрд. лв. Тези средства представляват 50% от парите за здраве, които здравната каса плаща на лекарите, както и за медикаменти. Останалата половина от здравните вноски се разпределя за извънболнична, дентална помощ и лекарства. Така се очаква и през следващата година бюджетът на здравната каса да нарасне с 400 млн. лв. и да достигне 4.7 млрд. лв.

"Приходната част на здравната каса така или иначе ще се увеличи с 400 млн. лв. заради увеличението на минималната работна заплата, от естествения ръст на икономиката и ръста на заплатите, така че министърът не може да отпуска 200 млн. лв., нито да ги обещава - това са си очакваните приходи от здравни вноски", коментира д-р Димитър Петров, бивш управител и подуправител на НЗОК, в момента консултант в здравния сектор.

Осигуряващите се в частния сектор осигуряват 2/3 от приходите на здравната каса, а държавата внася под формата на трансфер останалата 1/3. През тази година те са за осигуровките за здраве на 4.5 млн. души (пенсионери, деца, студенти, държавни служители). Този трансфер, обаче, не е достатъчен да покрие осигуровка върху минималната работна заплата за всеки осигурен от държавата и затова по тя беше задължена в период от 10 години да достигне минималната здравна вноска в частния сектор и всяка година да увеличава трансфера си с 5%. От това увеличение през седващата година в НЗОК ще постъпят около 70-80 млн. лв.

Повече за това как се формират и какви са работните заплати в здравния сектор и как могат да се увеличат четете в седмичния брой на "Капитал" в петък

Източник: capital.bg