Здравният министър Костадин Ангелов разкри с колко ще се увеличат

...
Здравният министър Костадин Ангелов разкри с колко ще се увеличат
Коментари Харесай

Здравният министър разкри какво ще е увеличението на заплатите в сектора, заговори и за психиатриите

Здравният министър Костадин Ангелов разкри с какъв брой ще се усилят заплатите на чиновниците в бранш " Здравеопазване ". Той заприказва и за психиатричните лечебни заведения - за измененията, които ги чакат. Подчерта, че сега не е време за огромни промени в секора, само че изрази вяра, че до края на годината ще има електронна рецепта и направление.
" Започваме от 1 август увеличение на дотациите на лечебните заведения, като ще се подпише анекс на рамковия контракт за увеличение на клиничните пътеки приблизително 10%. Това ще рефлектира върху увеличение на приходите в лечебните заведения. Основно в университетси и регионални лечебни заведения. Най-високо ще е нарастването за клиничните пътки, които са трайно недофинансирани, по-ниско ще е за високофинансираните пътеки. Тъй като в общинските лечебни заведения , които работят в по-нисък размер и по по-нефинансирани клинични пътеки, в тези лечебни заведения отпускаме в допълнение 19 млн. лева Целта на всичко е да бъдат достигнати минималните равнища в браншовия групов трудов контракт в бранша на всички места. ", сподели Костадин Ангелов пред Българска национална телевизия.

Имало е срещи с БЛС и Българксият зъзболекрарски съюз по този въпрос. Предстои в четвръртък и среща с Националното съдружие на общините, с цел да бъдат набелязани съответни ограничения, за това по какъв начин тъкмо да бъдат реализирани тези нараствания на заплатите в общинските лечебни заведения .
За психиатричните лечебни заведения. " Около 2 млн. лева ще са за психиатричните отделения на държавните лечебни заведения . Допълнително ще бъдат увеличени средствата и на държавните психиатрични лечебни заведения и на центровете за псиихично здраве , с цел да могат да се усилят заплатите в тези структури. Също по този начин, ще бъдат увеличени заплатите и на всички, работещи на щат в Министерство на здравеопазването, в РЗИ-тата по места, и в НЗОК, сподели министъра.
С какъв брой ще бъдат увеличени заплатите?
Става въпрос за междинни брутни работни заплати в размер на 1 000 - 1100 лева Най-ниски са заплатите на чиновниците в РЗИ, те ще бъдат увеличени с 30%. Там, където междинните брутни заплати са малко по-високи от 900 - 1100 лева, ще бъдат увеличени с 20% . Целта е от малко малко уеднаквяване на междинната брутна работа заплата на близо 6 000 чиновници в администрацията , които са на първа линия и вземат участие в битката с ковид. Това са чиновниците в районните здравни инспекции, чиновниците в Националния център по публично здраве и разбори, в Националния център по заразни и паразитни заболявания, Районните здравни каси .
Тези чиновници, които са на " първа линия " - над 10 000 души , до края на годината има обезпечен запас да получават и бонус 1000 лева чисто, даде обещание министърът. Парите са обезпечени посредством преструктуриране на европейските фондове, взаимно с министрите Томислав Дончев и Деница Сачева. Здравният министър акцентира, че има и цялостното подпомагане на новия финансов минситър и някогашен здравен - Кирил Ананиев.
За служащите в бранша " на първа линия " има обезпечени и ваучери за 7 нощивки - за почивки това лято.
Днес здравният министър ще обиколи и района на Хасково, с цел да се увери персонално какво е положението на болничното заведение в Свиленград. Министър Ангелов дружно с районния здравен контрольор ще върви и до Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, с цел да ревизира режима на влизане в България.
Работи се и по обезпечаване на инсталация и укрепване на лечебните заведения за втора вълна на ковид . До момента са раздадени 317 апарата за дихателна реанимация на академични и регионални лечебни заведения. Ще се закупят още 133 такива апарата, които ще бъдат дадени на общинските лечебни заведения.
Предстои в Министерски съвет да бъде разискван разбор на направеното досега по време на пандемията. В отчета са посочени и всички обезпечени персонални защитни средства и дезинфектанти, както и обезпечените напред. В него има ясни критерии какво се случва в системата, когато има заболеваемост от 150 души дневно, от 300 души дневно. Колко кревати има в системата и каква част от тях са в подготвеност при всяка обстановка. Колко от тях са интензивни, с каква стъпка да бъдат увеличени. Но най-важният фактор е човешкият запас. " Съдечно благодаря на всички, които непрекъснато работят в системата и безусловно се раздават. ", сподели министърът.
Да чакаме ли промени в бранш " Здравеопазване "?
Клинична пътека или Диагностично-свързани групи: " Този спор сега не е своевременен. Намираме се в условия на международна пандемия от ковид. Първото предизвикателство за нас е да преведем България през рецесията с минимум вреди за българските жители. Ние изрично не можем да стартираме промени в сектро " Здравеопазване " в този момент. Системата е консервативна. Трябва да осигуриим успокоение на хората, резистентност на ограниченията, предвидимост на приходите на хората в бранша, тъй че системата да е подготвена да поеме всички упования в хода на пандемията. ", безапелационен беше министърът.
Мисли ли се за още промени в бранша на психологичното здраве : " Аз не считам, че здравеопазвнето има мандат и би трябвало да мислим в вероятност. Трявба да предложим трайни и устойчиви решения. Те изискват общ политически консенсус, който да подсигури смяна в бранша години напред, тъй като системата е консервативна и подобренията ще дойдаат след време. Имам желание да посетя болничното заведение в Нови Искър, с цел да видя персонално какво се случва там. Знаем какви са проблемите, знаем, че изискванията са неприятни. По отношение на психологичните болести би трябвало да създадем и добре структуриран указател на тези болести. Трябва да забележим и какви са потребностите на страната от психиатрични кревати. би трябвало да намерим и финансиране за работещите в бранша.
Електронното опазване на здравето - Проблемът с електронното опазване на здравето е извънредно комплициран. По него към този момент работи Информационно обслужване. Има отраслов заместник-министър госпожа Начева, която дава отговор персонално за решенията и функционалността на Националната здравна система. До края на седмицата, според какъв брой бързо се реши казусът в област Хасково, ще посетим Информационно обслужване или те да дойдат при нас, с цел да забележим до каква степен са стигнали в работата по електронната рецепта и електронното направление, което чакаме до края на 2020г. Очакваме и явен график кое по какъв начин се случва във времето в бъдеще. Лично аз съм извънредно стимулиран, тъй като когато имаме електронна здравна система по-лесно ще взимаме осведомени решения, свързани със здравната система ", съобщи новият здравен министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР