Здравният министър Костадин Ангелов позволи на депутатите да са в

...
Здравният министър Костадин Ангелов позволи на депутатите да са в
Коментари Харесай

Здравният министър разреши на депутатите да заседават без маски

Здравният министър Костадин Ангелов разреши на депутатите да са в пленарна зала без защитни маски поради ковид. Това излиза наяве от до депутатите от левицата Росен Миланов и Георги Свиленски, които го пипат дали постройката на Народното събрание е закрито публично място, както и залата, и надлежно дали за съвещанията, които се организират от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски. 

" Пленарната зала или там, където е стеснен достъпът на жители в постройките на другите институции, не са публични закрити места, и по тази причина може да не се носи маска ", разяснява пред " Сега " Георги Свиленски. По думите му здравният началник позволява депутатите да не използват защитни маски на съвещанията.

Преместването на  което стана от началото на септември, бе точно поради ковид и опцията в нея те да не са близо един до различен. 

Министърът изяснява и обстойно заповедта от 31.08.2020 година, обвързвана с изключителната епидемиологична конюнктура поради разпространяването на ковид и къде би трябвало наложително да се носи защитна маска.  " Всички лица, които се намират в закрити публични места (в т. ч. транспортни средства за публичен транспорт, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на публичното здраве, административни институции и други места, в които се обслужват или имат достъп жителите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.) са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. забрадка, шал и др.) ", показва Ангелов.

Според закона за здравето за първо нарушаване санкцията за физическо лице за неносене на маски в изброените закрити публични места е от 300 до 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лева За юридическо лице санкциите са от 500 до 2000 лева, а при наново нарушение - от 2000 до 5000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР