Здравният министър Костадин Ангелов обяви във вторник, че ситуацията в

...
Здравният министър Костадин Ангелов обяви във вторник, че ситуацията в
Коментари Харесай

Здравният министър: Няма нужда от затягане на мерки, болниците не са под натиск

Здравният министър Костадин Ангелов разгласи във вторник, че обстановката в страната сега не постанова въвеждането на спомагателни противоепидемични ограничения и здравната система не е подложена на напън. Той показа проект за разкриването на спомагателни болнични кревати при увеличение броя на инфектираните и разгласи какви са наличностите от защитни средства и дезинфектанти за потребностите на лечебните заведения, като запасите на другите консумативи стигат за интервал от 1.5 месеца до 9 месеца и се работи за допълнението им. Ангелов на няколко пъти сподели, че не можем да спрем да живеем и би трябвало да продължим при спазването на настоящите ограничения за носене на маски на закрито и отдалеченост, демонстрирайки основна еволюция в разбирането си за вируса от времето към Великден, когато предизвести за заплаха чувалите за трупове да не стигнат, в случай че хората тръгнат да пътуват и вървят на църка, призовавайки ги да си останат у дома.

След среща на министъра с експертните препоръки по епидемиология, микробиология, инфекциозни заболявания, вирусология във вторник експертите са се обединили към тезата, че за момента не нужни спомагателни противоепидемични ограничения в страната. Ангелов аргументира това с обстоятелството, че за последните 2 седмици в България има понижаване на новозаразените с ковид по отношение на предходните 2 с 9.8%. Намаление за същия интервал от време са следи също в Португалия с 15%, Испания – 30%, Словакия – със 17.5%. За същия интервал нарастване на новозаболелите има в Кипър - с 389%, Естония – с 346%, Малта - с 295%, Гърция - със 152%, Холандия – със 75%, Румъния – с 14.3%.

Ангелов разгласи и какъв е проектът и опциите за откриване на болнични кревати съгласно броя на новозаразените на дневна база.

При под 150 случая дневно , в лечебните заведения в страната ще са разкрити 2499 кревати за лекуване на ковид, от които 2102 за по-леките случаи, при които се ползва консервативно лекуване и 397 кревати за дихателна реанимация.

Ако на ден имаме сред 150-350 случая , както е сега, то ще действат още 2832 за консервативно още 397 кревати за дихателна реанимация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР