Здравният министър Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът

...
Здравният министър Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът
Коментари Харесай

Тези строги мерки са в сила от 27 ноември вечерта

Здравният министър Костадин Ангелов, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева и членове на Националния действен щаб дават брифинг в Министерския съвет.

Взето е решение за удължение на противоепидемичните ограничения с 2 месеца до 31 януари.

От 27 ноември вечерта се вкарват по-строги ограничения, които ще продължат до 21 декември, заяви Костадин Ангелов.

Ето и лист на ограниченията:
Преустановяват се образователните занятия във всички просветителни институции - възпитаници от 1 до 12 клас, извънкласни действия и занимания, занимални, детскиПреустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия.Театрите ще работят с потенциал до 30% претовареност и строго спазванеБез тържества с повече от 15 душиБез самостоятелни и групови спортувания за лица до 18-годишна възрастПреустановяват се визитите във фитнеситеДопускат се единствено доставки на храна за дома и офисаЗатварят моловете и търговски центрове, като се изключи банки, аптеки, оптики, зоомагазини, снабдители на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини не престават да работят при сегашните условия.Забраняват се екскурзиитеХрамове, паркове и градини остават отворени.
Засега няма да бъде налаган вечерен час, сподели министърът.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари за въвеждането на по-строгите ограничения и ги дефинира като навременни и верни, с оглед нарасналата заболеваемост и смъртност.

Не става въпрос за затваряне по домовете, задачата е да се понижи равнището на заболеваемостта, което съгласно анализите ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на ограниченията и понижаване на смъртността.

Това е безусловно належащо, с цел да може здравната система да издържи на натиска, което става все по-непосилно. С придвижване на епидемията понижава броят на медицинските лица, те се заразяват, сега над 2000 души медицински личен състав са отвън строя, добави проф. Мутафчийски. По думите му би трябвало да се понижат до най-малко контактите. Това ще даде опция да посрещнем по-спокойно идните коледни празници. Намалелите равнища на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде опция повече здрави хора да посрещнат имунизациите, които са към този момент на прага. Това е огромната цел, добави проф. Мутафчийски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР