Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта, с която частичната блокада

...
Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта, с която частичната блокада
Коментари Харесай

Локдаунът тръгва утре в 23,30 часа

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта, с която частичната обсада на страната влиза в действие от петък 27 ноември от 23:30 часа. 

Тя е в 28 точки, с които с маркирани всичките ограничения. Ето най-важните.

1. Преустановяват се присъствените образователни занятия (в това число образователни практики, стажове, изнесени образователни часове, изпити, дуална система на образование и др.) в учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване.

2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни действия и занимания, действия по ползи, занимални и други, проведени в учебна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

3. Преустановява се присъственият образователен развой във висшите учебни заведения. Допуска се единствено провеждането на държавните изпити за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето.

4. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи, проведени от юридически и физически лица.

5. Преустановяват се визитите в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма.

7. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, театрални прояви, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикално изкуство и други). Изключение се позволява във връзка с театрите, при претовареност на местата до 30 % от общия им потенциал, съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 м. и наложително слагане на защитни маски за лице.

8. Не се позволява организирането и провеждането на събирания и тържества от частен темперамент (сватби, кръщенета, погребения и други) с наличие на повече от 15 индивида.

9. Преустановяват се всички групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за лица до 18 годишна възраст, като се изключи интернационалните спортни надпревари, които са почнали към датата на влизане в действие на тази заповед. Всички спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за лица над 18 годишна възраст и интернационалните спортни надпревари за лица до 18 годишна възраст се организират без аудитория.

10. Преустановяват се визитите на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

12. Преустановяват се визитите в игралните зали и казина.

13. Преустановяват се визитите на комерсиалните центрове (представляващи една или повече здания, в които са ситуирани магазини, заведения и други търговски обекти) и комерсиалните центрове вид МОЛ, като се изключи магазините за хранителни артикули, лечебните

заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други снабдители на съобщителни услуги в тях.

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с проведен превоз в страната и в чужбина и групови визити на туристически обекти в страната.

16. На всички пазари, борси и базари се основава организация за еднопосочно придвижване и обезпечаване на отдалеченост от минимум 1,5 м. сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

17. Работодателите и органите по назначение да провеждат работния развой на работниците/служителите в отдалечена форма (работа от разстояние/надомна работа), където е допустимо, като позволяват присъствена работа на най-вече 50% от личния състав.

18. Магазините за хранителни артикули провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 8.30 и 10.30 часа.

19. Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ и комплексните онкологични центрове, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.

20. Забраняват се визити на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, като се изключи свижданията на пациенти в терминален етап. Забраната не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР