Здравният министър Кирил Ананиев все още не е представил стратегията

...
Здравният министър Кирил Ананиев все още не е представил стратегията
Коментари Харесай

Черната каса на държавата

Здравният министър Кирил Ананиев към момента не е показал тактиката си за бранша

© Анелия Николова

- Скандалът сред министъра на опазването на здравето и шефа на Здравната каса е поради повече от едно писмо

- България за поредна година не заплаща на непознатите здравни каси, а те отхвърлят да лекуват българи в чужбина.

- Това извади на ярко главния проблем на здравната система – парите в нея не стигат. Още по тематиката
Лъжата, наречена опазване на здравето

Здравната каса и Европа
23 фев 2018
332 българи са получили отвод от лекуване в европейски лечебни заведения

Към края на януари просрочените заплащания на здравната каса са 134 млн. лева, единствено през предишния месец към тях са насъбрани нови 7.6 млн. лева
21 фев 2018
Първата частна болница в София влага 20 млн. лева в нов блок

В новата постройка на " Вита " към този момент работят седем операционни и екип от 300 души в няколко отделения
21 фев 2018
Премиерът не е изискал оставката на шефа на здравната каса

Борисов считал, че български лекари в Европа точат институцията, а в случай че няма актуализация, парите ще се вземат от тези за лекуване в страната
19 фев 2018
Скандал поради неплатените сметки за лекуване в чужбина

Министър Ананиев изиска оставката на шефа на здравната каса поради негово писмо до Народното събрание
16 фев 2018 Ако живеете в един вход, в който сте се съгласили да разпределяте сметките си, а след това вие откажете да го вършиме, мощно евентуално е съседите ви да проявят отегчение. В един миг даже е допустимо да се окажете без достъп до някакви услуги (например асансьор). България се намира в тази обстановка в Европейски Съюз сега. Българската здравна каса има контракт с останалите европейски здравни фондове, съгласно който се ангажира да възвръща изхарчените за лекуване на български жители в чужбина средства, в случай че тези хора са здравно обезпечени. От години обаче НЗОК не прави това. Причината е елементарна - пари в бюджета няма. В резултат европейските лечебни заведения отхвърлят да лекуват българи, в случай че те не си платят в брой авансово и също така са почнали подготовка за правосъдни каузи с българската институция, която им дължи над 200 млн. лева

Заради дързостта си да напише това в писмо до Народното събрание тази седмица шефът на касата Камен Плочев попадна на мушката на здравния министър Кирил Ананиев. Казусът се трансформира в политически проблем – Ананиев изиска оставката на шефа, който се избира от Народното събрание, тъй като не е уведомил първо него и тъй като с писмото си желае актуализация на така и така нараствания бюджет за здраве още през февруари. За да се разбере за какво казусът експлодира по този начин, е значимо да се уточнят няколко неща.

За какво заплаща и защо не заплаща касата

Има подигравка във обстоятелството, че Ананиев е някогашен дълготраен кадър на финансовото министерство. Защото не е особена загадка, че здравната каса оперира и бюджетира не по отношение на медицинските потребности на обезпечените български жители, а съгласно това какви доходи от осигуровки чака финансовото министерство.

Ако никой не го споделя обществено, то е тъй като става дума за нарушаване на законите. Според конституцията жителите имат право на здравно обезпечаване, което им подсигурява налична здравна помощ. Според Закона за здравното обезпечаване пък здравната каса покрива изцяло главния пакет медицински действия, който включва на процедура всички медицински действия , а незабавната помощ е безвъзмездна и за сметка на страната.

За да е реалност това обаче, страната би трябвало или да вдигне фрапантно парите, които внася всяка година в бюджета на касата, или да понижи цените на услугите. Над две трети от здравните вноски идват от осигуряващите се в частния бранш 1.6 млн. души - над 2.5 милиарда лева за тази година. Държавата заплаща за обезпечените от нея 4.5 млн. души (деца, пенсионери, държавни чиновници, правосъдна система и др.) 1.2 милиарда лева и със закон се е задължила след 10 години осигуровката на тези хора да доближи тази за минимална работна заплата.

Ето за какво решението е да се държат ниски стойностите на услуги като главния пакет прегледи, проучвания, интервенции и лекуване. Така цените на прегледите се дефинират по формула, която не отразява труда на лекарите и сложността на прегледа, направленията за проучвания не доближават, а клиничните пътеки в лечебните заведения не са увеличавани от повече от 10 години. Тяхната стойност е идентична за цялата страна, не отразява нито положените грижи, нито тежестта на заболяване на пациента, нито пък резултата от лекуването.

Понеже живеем в изискванията на пазарна, а не планова стопанска система, това изкуствено поевтиняване експлодира в други такси, които се покриват от хората, не от страната. Сред тези персонални заплащания са проучвания в извънболничната помощ, престой в болница, избор на екип, прилагане на по-добри условия в клиниката, медикаменти. Общо годишно сумата е към 4 милиарда лева От всички здравни артикули и услуги единствените с действителна пазарна стойност, която се съпоставя и с останалите европейски страни, са медикаментите.

Според данните на Световната банка България е една от страните с най-голямо доплащане за медицински услуги с персонални средства – то е 47% от всички разноски. Здравната каса поема 40% от здравните услуги, 10% са от бюджета на държавното управление и минимална част - от частните здравни застрахователи. По критериите на Световната банка, с цел да може да се приказва за съответна и функционираща обществена отбрана, заплащанията със лични средства не би трябвало да надвишават 15-20%.

Кой кого ръководи

" Има извънреден детайл на измама " в ръководството на касата, сподели нейният шеф Камен Плочев пред Българска национална телевизия. Той е прав. Според закона за здравето министърът на опазването на здравето организира здравната политика. И неговият бюджет, и този на здравната каса обаче се дефинират съгласно политиката на държавното управление и от 2001 година до момента в нито един бюджет не са планувани средства за здравна промяна.

Пак по закон касата е социална институция, чийто шеф се избира от Народното събрание. Надзорният й съвет включва на хартия болшинство на обезпечените – пет представители на синдикатите и работодателските организации и един на пациентските, против четири на страната – двама заместник-министри на опазването на здравето, един на финансите и шефа на Национална агенция за приходите. На процедура първите доста постоянно гласоподават с страната.

На доктрина шефът би трябвало да предлага разпределението на средствата сред районните здравни каси и оттова – до изпълнителите на медицински услуги. В момента съгласно закона за бюджета на касата обаче това прави надзорният съвет, който на процедура не носи никаква отговорност, а шефът е лишен от главните лостове на оперативно управление.

" Касата е на практика одържавена, и то от дълго време. Здравната каса би трябвало да е безусловно самостоятелен орган, а надзорният съвет в действителност се ръководи от Министерството на здравеопазването ", разяснява Нигяр Джафер, народен представител от Движение за права и свободи, пред БНР през седмицата.

Защо казусът стана политически

Една такава система няма по какъв начин да издържи при конфликт с действителния стопански свят. Ето за какво казусът с европейските здравни каси е доста по-голям, в сравнение с държавното управление желае да признае. То отразява обстоятелството, че едни български жители се лекуват на действителни пазарни цени в други страни, а касата би трябвало да заплаща това с незадоволителните средства, които има. Резултатът са дълго влачени задължения.

Политическата част от казуса е, че актуализиране на бюджет още при започване на годината значи, че държавното управление не си е направило добре сметката за потребностите и харчовете си. В година, в която кабинетът стиска всичките си вероятни палци да бъде признат в чакалнята на еврозоната, Ананиев, както и Владислав Горанов, няма по какъв начин да позволен това. Заради което последва и общественото мъмрене на Плочев и неговата съвсем оставка. Също по този начин, доколкото стана ясно, финансовото министерство и Ананиев нямат никакво желание да отделят още над 100 млн. лева, с цел да заплащат отговорностите към останалите каси. Това ще повлияе на лекуването на няколкостотин българи, само че ще резервира сметките на държавното управление.

Какво е решението

Идеята с гладко повишение на бюджета на касата, както в този момент се случва, явно не работи. За да се промени обстановката, би трябвало да се случат няколко неща. Първо, министърът, надзорният съвет и шефът на касата би трябвало да затворят пробойните в системата. Ананиев опитва да направи това, като нападна договорите на държавни с частни лечебни заведения. Пътят обаче е понижаване на броя на лечебните заведения, повдигане на качеството, съответен надзор върху парите и върху услугите.

Второ, страната би трябвало да вдигне парите, които заплаща за обезпечаваните от нея хора в системата.

Трето, или би трябвало да каже на хората, че здравните вноски ще се вдигнат, или да понижи главния пакет здравни услуги, плащани от касата. Така или другояче, сега жителите заплащат от джоба си парите, които страната им " икономисва ". И най-после, би трябвало да има опция с частни здравни фондове, които да се конкурират с касата.

Нищо от това не е известно политически. Но в случай че желаеме да спасим системата на българско опазване на здравето, не можем да отлагаме доста повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР