Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия договор, за

...
Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия договор, за
Коментари Харесай

Половината от приходите на болниците ще отиват за заплати

Здравният министър Кирил Ананиев (в средата) предподписа рамковия контракт, за който се споразумяха лекарите и здравната каса.

© Министерство на здравеопазването Половината от приходите на всяка болница – държавна, общинска или частна, ще отиват за заплати на личния състав. Между медицинските екипи ще се разпределят общо 35% от постъпленията от здравната каса и от доплащания, а останалите 15% ще се поделят сред администрацията.

Това е записано в новия Национален рамков контракт сред Надзорния съвет на здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС), който беше подписан в Министерството на здравеопазването. Документът ще важи за три години. Текстът задължава клиниките да разпределят парите за заплати на лекари и медицински сестри в съответствие 1.6 към 1, т.е., в случай че сестрите получават 1000 лева заплата, минимумът за лекарите ще бъде 1600 лева Предложението идва на фона на няколко митинга на медицинските служащи с претенции за възстановяване на изискванията на труд и повдигане на възнагражденията и цели да има някакъв тип формула за определянето им.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новата формула ще има потребност от калибриране

Тъй като текст за заплатите не попада в закона за здравното обезпечаване, министерството ще внесе текст на държавното съвещание в петък, с който да задължи всички лечебни заведения да съблюдават пропорциите.
Ако се съблюдават тези съотношения, да вземем за пример, най-голямата частна болница в България – Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, която има 100 млн. лева доходи, би трябвало да раздаде 50 млн. лева на личния състав, което значи 3205 лева междинна месечна заплата. Съотношението сред възнагражденията на лекарите и сестрите пък ще направи по този начин, че нито един доктор няма да може да получава висока заплата, без значение от специалността и работата си, в случай че сестрите и санитарите в клиниката не получават заплата по новата формула.

Ако би трябвало да се съблюдава в частните лечебни заведения, текстът би трябвало да докара най-малко до утрояване на възнагражденията на медицинските служащи. Текстът е резултат от целогодишните митинги на медицински сестри, които последно бяха признати от премиера Бойко Борисов и пуснаха сигнали за следствие на " неприятни лекари с високи заплати " и нередности в бранша.

Какво значи текстът

По време на подписването на НРД здравният министър Кирил Ананиев категорично е подчертал, че в тази ситуация става въпрос за образуване на разноските за хонорари като цяло на експертите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските експерти в обособените лечебни заведения ще се дефинират от вътрешните правила, утвърдени от груповия орган и от самото управление на лечебните заведения.

" Това, което мога да върша аз като началник на 62 лечебни заведения, е да върша инспекция дали се извършват тези условия. Освен това, лечебните заведения са длъжни да показват тези свои вътрешни правила на Изпълнителна организация " Медицински контрол " и в случай че тя откри, че не се съблюдават, без значение от формата на благосъстоятелност, ние имаме право да излезем с наставления и да отстраним това противоречие ", споделя Ананиев.

Без предел за направленията от персонален доктор

Чрез НРД ще бъдат разпределени 400 млн. лева повече от здравната каса или общо 4.7 милиарда лева Най-съществено е нарастването на клиничните пътеки в лечебните заведения, които не бяха обновени от повече от 10 години. Ръст има при 251 от към 300 клинични пътеки и седем процедури и то е приблизително с 14%. В същото време лимитите за банкет на пациенти са понижени със 7%.

Добра вест за прегледите при персоналните лекари е, че отпада лимитът за проучванията за профилактика. Личните лекари към този момент няма да бъдат глобявани, в случай че надвишат лимитите си за посоки. След като джипи-тата сложиха въпроса преди седмица, излиза наяве, че няма да има ограничавания в терапиите на хронично болните. Първоначалният текст гласеше, че броят медикаменти от НЗОК, ще бъде стеснен до три. Цените на лабораторните проучвания пък са увеличени приблизително с 18%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР