Здравният министър Кирил Ананиев размисли и отмени заповедта си, с

...
Здравният министър Кирил Ананиев размисли и отмени заповедта си, с
Коментари Харесай

Принудителната изолация в болница за хора с коронавирус е отменена

Здравният министър Кирил Ананиев размишления и анулира заповедта си, с която постановяваше наложителна изолираност в болница за избрани групи от популацията. Той стори това, откакто против заповедта му бе подадена тъжба, в която се твърди, че министърът нарушава съществени права.

На 13 май Ананиев заповяда, че хората над 60-годишна възраст и тези с хронични хронични болести, наложително би трябвало да бъдат лекувани и изолирани в болница, в случай че имат коронавирусна зараза. Седмица по-късно четирима известни юристи внесоха в съда тъжба против тази заповед с мотив, че тя жестоко демонстрира съществени човешки права.

Когато медиите оповестиха информация за жалбата, министър Ананиев незабавно размишления и измежду нощ анулира остарялата си заповед и излезе с нова.

Болничното лекуване за хора с коронавирусна зараза към този момент ще е по предложение на персоналния доктор според от това по какъв начин протича болестта. Отказът от болнично лекуване ще се прави документално и категорично. При всички положения болният би трябвало да бъде наложително изолиран и/или лекуван у дома за 28 дни от датата на лабораторното потвърждаване на диагнозата му.

С нова заповед на Ананиев се трансформира режимът и за другите две групи, които подлежат на изолираност или настаняване в болница. Това са хората, за които болестта протича тежко със зной, кашлица и други, както и хората, които не могат да бъдат изолирани в домашни условия. Това са хората, настанени в обществени институции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР