Здравният министър Кирил Ананиев представи 2 варианта за промени на

...
Здравният министър Кирил Ананиев представи 2 варианта за промени на
Коментари Харесай

Ананиев с две идеи, ще плащаме ли повече за здраве

Здравният министър Кирил Ананиев показа 2 разновидността за промени на здравноосигурителния модел по време на кръгла маса за промените на съществуващия модел, съобщи организация БГНЕС.

Пред специалистите на интернационална конференция министърът означи, че задачите и на двата разновидността са да се увеличи удовлетвореността на пациентите, да се усъвършенства успеваемостта на потреблението на средствата в здравната система, да се усъвършенства структурата и разпределението на болничните запаси и да се преодолеят териториалните несъответствия в системата.

Основни цели са и подобряването на контрола в системата и намаляването на нерегламентираните разноски .

„ Въвеждането на нов здравноосигурителен модел ще сътвори опция за осъществяване на нови политики и стратегии и за вложения и възобновяване на материалната база и технологиите за лекуване “, сподели Ананиев.

Единият от моделите планува да се сътвори

конкуренция сред НЗОК и застрахователите .

При този вид се стига до демонополизация на касата. Времевият небосвод за реализирането обаче е още в хода на 2019 година с възникването на застрахователно сдружение, което да покрие условията за работа на конкурентен принцип с НЗОК. От този миг здравните вноски на записаните при осигурител пациенти се трансферират не към НЗОК, а към съответния осигурител. При банкрут на осигурител пациентите ще се обслужват от НЗОК или гаранционен фонд за избран интервал от време до избор на нов застраховател/осигурител.

„ Лекарите в извънболничната помощ ще би трябвало да изпращат пациента за болнично лекуване единствено в болница, сключила контракт със същия осигурител. За да не стане това би трябвало лекарите от доболничната помощ да имат контракт с всички застрахователи “, изясни Ананиев.

„ Вторият показан модел съставлява

прекосяване от чисто взаимен към персонализиран здравноосигурителен модел “,

изясни Ананиев. Въвеждат се три стълба: 8% наложителна здравна осигуровка, наложителна здравна застраховка под формата на награда в размер на 12 лв. и непринудено здравно обезпечаване. Касата ще покрива лекуването в болница до избран предел, като пациентът ще доплаща закрепена сума. Сред предложенията е НЗОК да финансира лекуване до 700 лева, а всичко над тази летва да се поема от застрахователни фондове.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР