Здравният министър Кирил Ананиев предлага да се премахне монополът на

...
Здравният министър Кирил Ананиев предлага да се премахне монополът на
Коментари Харесай

Премахват монопола на НЗОК: Гражданите сами решават къде да отиват парите им за здраве

Здравният министър Кирил Ананиев предлага да се отстрани монополът на Здравната каса. Ресорният министър показа обществено през днешния ден новия здравноосигурителен модел.
Снимка: btvnovinite.bg
Реформата планува гарантирането на главен пакет от действия. Той ще се подсигурява със наложителната здравна осигуровка от 8%, колкото е и сега. За нея Здравната каса ще се конкурира наедно с частни здравни фондове.
Кирил Ананиев: Новият здравен модел ще усъвършенства качеството на опазването на здравето Министърът показва концепциите за здравна промяна, получи и рецензии
Предвижда се и значим аршин – с цел да получи лиценз, частният здравен фонд би трябвало да набере над 500 хиляди обезпечени лица. За всичко отвън пакета ще се заплаща кеш или посредством застраховка.
Снимка: btvnovinite.bg
До края на годината здравното министерство и съсловните организации ще остойностят дейностите по главния пакет.

„ Няма да има спомагателен пакет. Всичко, което е отвън главния – ще се заплаща кеш, само че легално избрани посредством непринудено осигуряване”, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.
Парите за здраве: Повече или по-малко ще плащаме по новия здравноосигурителен модел? Реформата планува НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове
Ако здравноосигуреният не уточни къде желае да бъде обезпечен – главният пакет ще остане в НЗОК. Фондовете няма да имат право да вършат асортимент на обезпечените. Парите, които ще постъпват при тях ще се пресмятат върху осреднен размер на здравната вноска, който ще се умножава по броя на обезпечените.

„ Тази здравна вноска от 8%, която сега влиза цялата в системата, при новата система ще влязат по-малко пари, тъй като би трябвало да се заделят средства, които няма да се харчат в Национален ганационен фонд, с цел да може да се покрият възможни банкрути на тези компании”, уточни някогашният отраслов министър Мими Виткова.
Възможен ли е нов здравноосигурителен модел без монопол на НЗОК? Икономисти, взели участие в плана за здравноосигурителна промяна, споделят, че има още доста неизяснени въпроси
„ Българинът доплаща най-вече от европейците от джоба си за опазване на здравето. За медикаменти, само че и освен за медикаменти. Този модел, който ни се предлага, споделям го непосредствено, е за богати народи. Българският народ не е от тези и никакви доплащания от този вид няма да подсигуряват здраве за огромна част от нацията”, разяснява доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ..

В случай на банкрут здравноосигуреният ще може да се запише в различен фонд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР